Втората ракета на Русия в мъжкия тенис изригна мощно срещу решението на хората от Ол Инглънд клъб да не допуснат на "Уимбълдън" състезатели от неговата страна и Беларус.

Андрей Рубльов директно нарече това "абсолютна дискриминация" и "нелогично, абсурдно решение", след като победи Иржи Лехечка в Белград.

Руснакът играе там на турнира на клей от категория ATP 250, където участва и световният №1 Новак Джокович.

Сърбинът също осъди решението на английските организатори.

"Такива действия изобщо не помагат в ситуацията - цитиран е Рубльов от AFP. - Вместо да се мисли как да се разреши едни конфликт от хората, които са ангажирани в него, от политиците... Наказваш спортисти. Това е ужасна дискриминация, липса на всякаква толерантност и лицемерие. Нито някой ни обясни защо се случва, нито пък намираме смисъл в това решение. Защото то няма смисъл - очевидно е."

В същото време Беларуската федерация по тенис отправи открито писмо до организаторите на "Уимбълдън", в което заплашва със съдебни действия за милиони, ако състезателите от тази страна бъдат спряни от участие.

Там изявлението е още по-директно и остро.

"В историята е имало и други въоръжени конфликти, а по тяхно време тенис също се играеше - се казва в писмото. - Припомняме Сирия, Иран, Афганистан, Ирак, Югославия...

Никога досега турнир не е спирал от участие атлети. Защо тогава не бяха спрени тези от Великобритания и САЩ? Това е незаконно решение и ние ще жо атакуваме в Международни съдилища, включително в Спортния арбитражен съд."

Русия има двама представители в мъжкия топ 10 (Рубльов и световният №2 Даниил Медведев), както и една състезателка в топ 20 при жените - Анастасия Павлюченкова. Беларус пък очаква много от Виктория Азаренка (двукратна шампионка в Големия шлем, №18 в момента) и световната №4 Арина Сабаленка.

Всички тези звезди няма да играят на "Уимбълдън" след решението от четвъртък.