Най-добрата украинска тенисистка Елина Свитолина е на мнение, че руските тенисисти, които са против действията на Владимир Путин, трябва да бъдат допуснати до участие в тазгодишното издание на "Уимбълдън".

Във вчерашния ден организаторите на надпреварата обявиха, че играчи от Русия и Беларус няма да може да играят на "свещената трева", а това решение бе остро осъдено от ATP, както и световният №1 Новак Джокович.

"Не трябва да забраняваме участие на всички тенисисти от Русия и Беларус. Ако те не се изразяват против войната е нормално да не ги допуснем, но ако публично я осъждат и се разграничават от действията на Путин, тогава трябва да им разрешим участие на "Уимбълдън". Те трябва да изберат страна. Дали ще са със света или с руското правителство.

Санкции срещу Русия има във всяка една сфера. Аз не виждам причина в тениса да правим изключение. Много руски спортисти могат да направят повече, за да се противопоставят на войната. За мен е мистерия защо не взимат отношение. Чувствам се тъжна от тази ситуация. Ние сме колеги, виждаме се почти всяка седмица. Шокираща е промяната в поведението им, след като започна войната", допълва още тя.

Звезди на тениса, както и много фенове на играта изразиха несъгласие с решението за недопускане на тенисистите от Русия и Беларус в предстоящото издание на "Уимбълдън". Други определиха решението, като справедливо и морално.