Виктория Томова влезе в основната схема на турнира от Големия шлем Australian open, след като спечели и третата си квалификационна битка в Мелбърн.

Българката надигра с 6:2, 6:1 румънката Ирина Мария Бара за един час и 19 минути на корта, за да се класира за втори път в кариерата си сред най-силните в турнира от Шлема в Австралия. Първото нейно участие в него бе през 2018-а.

Томова, която бе №119 в света преди старта на пресявките, започна мача по възможно най-лошия начин и допусна пробив в първия гейм. Последва моментален рибрейк, а после дойдоха още два в полза на първата ни ракета до 5:1 в сета.

Тогава Бара върна един брейк, но Вики удари отново на нейно подаване и затвори тази част с 6:2 за половин час.

Вторият сет тръгна с четири поредни гейма за българката, преди световната №136 да "се закачи" с един брейк, върнат отново светкавично. Мачът бе затворен на подаването на Томова - 6:1 в тази часг за 49 минути.

Уникално - румънката сервира общо 7 пъти в мача, като не успя да спечели нито един гейм на свое подаване! Толкова убедително игра Вики тази сутрин. Седем пробива от седем - това е изключително рядко виждано в тениса.

Така ще имаме двама представители в основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем. Виктория Томова още не знае съперника си в първия кръг, който ще стане ясен след приключване на пълната програма от пресявките днес.

Григор Димитров при мъжете ще срещне квалификант на старта.

Същинската част от надпреварата започва рано сутринта в понеделник българско време.