Сръбският тенисист Новак Джокович, един от най-известните спортисти в света, които не са ваксинирани против коронавирус, е кандидатствал за специално разрешение да влезе в САЩ, за да играе на турнирите в Индиън Уелс и Маями, потвърди брат му Джордже Джокович.

Не се очаква изискването за ваксинацията за чужденци да отпадне преди жребия за основната схема на Индиън Уелс на 9 март. Надпреварата в Маями пък ще се проведе между 22 март и 2 април.

Водачът в световната ранглиста по тенис при мъжете Новак Джокович бе включен по-рано тази седмица в списъка с участници за Индиън Уелс, където е петкратен шампион.

"Новак трябва да получи специално разрешение, тъй като в САЩ все още отказват влизане на неваксинирани чужденци, което е направо невероятно, тъй като целият свят е отворен и спортните събития приемат ваксинирани и неваксинирани атлети", коментира Джордже Джокович пред сръбската агенция Танюг.

"Новак подаде цялата необходима документация, както и заявка, а директорите на турнирите в Индиън Уелс и Маями публично казаха, че той е необходим на тези състезания и искат той да пристигне. Има само няколко дни за решението, а за нас остава само да се надяваме на положителна развръзка", добави братът на Новак Джокович.

През миналия месец турнирният директор в Индиън Уелс Томи Хаас заяви, че би било "позор", ако Джокович не получи разрешение да участва в турнира, както и в други на територията на САЩ тази година.