Новак Джокович даде интервю в родината си пред сръбското издание "Blic", в което разкри какъв е статутът му като тренировъчен режим след травмата и взетата почивка. Но не и ваксинационният такъв, за което също бе питан.

Световният №1 в тениса вече тренира на корта, което не е правил дълго време заради комбинацията от преумора и контузия. Той не е играл от септември.

"От тази седмица хванах ракетата - разкрива Ноле. - Направих няколко спаринга с Олга Данилович, просто за да усетя отново тениса. Програмата е ясна - Париж (Мастърса), Финалите в Торино и Купа "Дейвис" със сръбския отбор. Това е до края на годината, ако съм жив и здрав."

Друга важна тема е Откритото първенство на Австралия през януари, като се чакат последните новини около ограниченията и мерките там.

Джокович намекна, че ако те са строги като през 2021 г., той може и да не пътува този път за турнира.

"Помним какво стана с Виктор Троицки през януари, нали - казва в интервюто асът. - Седиш в един самолет с някой, който има вируса. Ти си здрав, не си заразен, но въпреки това те затварят за 14 дни в стаята и си под карантина. Това е тежко, много неприятна ситуация. Не съм взел решение за Австралия. Разбира се, че искам да играя там. Но не и на всяка цена, при условия като тези, които имахме тази година..."

Следва директен въпрос дали е ваксиниран - и отговор, който звучи горе-долу така.

"Нямам намерение да разкривам това. Твърде личен въпрос е, както и такъв, който кара хората да те съдят и преценяват. Всеки има избора да се ваксинира или не, а аз знам какъв ефект би имало, ако кажа "да" или "не" за моя статут по тази тема. Разочарован съм, че обществото е толкова разделено по още един въпрос.

Също така и от факта, че в тениса няма дебат по темата. Повечето играчи все едно не ги интересува, а това е важно. Изобщо - неприятно ми е от това, което се случва в обществото около ваксините, за пореден път влизаме в противоречия и се разделяме."