Световният №1 в тениса - Новак Джокович, бе една от причините за многото скандали, съпътстващи първите дни на тенисистите в Австралия.

Сърбинът, който не е в проблемния Мелбърн, а кара своята задължителна карантина при доста по-луксозни условия в Аделаида, изпрати списък с искания до премиера на щата Виктория, както и до организатора на Australian Open.

От името на всички тенисисти, Ноле се опита да издейства по-добри условия за колегите си, но някои от тях се възпротивиха, че не са давали съгласието си Джокович да пише писмо от тяхно име. Той бе директно нападнат и наречен "егоист" от австралийските си колеги, както и от медиите в страната. Критки към сърбина се изсипаха и от доста австралийски граждани в социалните мрежи.

Заради серията от критики и обвинения, Новак Джокович публикува писмо в социалните мрежи, в което споделя:

"Австралия, след серията критики, които понесох от медиите и хората в социалните мрежи заради писмото си, искам да изясня следните неща.

Намеренията ми бяха насочени изцяло към моите колеги в Мелбърн, но не бях разбран правилно, а бях опредлелен като егоист и неблагодарен. Тези хора не могат да бъдат по-далеч от истината.

Понякога се питам дали не трябва просто да си стоя и да се радвам на моите облаги, вместо да обръщам внимание на проблемите на други хора. Въпреки това винаги избирам да направя нещо и да съм от полза, въпреки трудните обстоятелства и неразбирането.

Наистина ме е грижа за моито колеги и също така разбирам как се върти светът и кой става по-голям и по-добър, както и защо.

Заслужил съм привилегиите си по трудния начин и поради тази причина ми е много трудно да съм просто наблюдател, знаейки колко много значеше за мен всяка помощ, жест и добра дума, когато бях малък и незначителен в йерархията. Заради това използвам своята привилегирована позиция, за да бъда от полза.

Винаги съм имал отлични отношения с Крейг Тайли и оценявам усилията, които той и екипът му полагат за успешното провеждане на Australian Open. Винаги съм му споделял как може да подобри турнира и да помогне на карантиниратните играчи", написа Джокович.