Новак Джокович за десети път се класира на финал на Australian Open, където ще търси своята десета титла от турнира.

Сърбинът безпроблемно премина през поредната си жертва в Мелбърн, като този път това бе изненадата на турнира - Томи Пол от САЩ. Но Томи просто нямаше шанс за нова страница от своята приказка, защото Ноле спечели мача със 7:5, 6:1, 6:2 за 2 часа и 20 минути.

Така в големия финал в неделя Ноле ще има среща със Стефанос Циципас, като единствено гръцката звезда дели Джокович от титла №10 в Австралия и №22 в цялата му кариера в Шлема.

Освен това той удължи невероятната си серия на любимия си Australian Open. Тя се изразява с вече 27 поредни победи, дошли от 2019-а до днес. В този период Ноле спечели всяко издание, на което участваше, а последният тенисист, победил го на "Род Лейвър Арина" бе кореецът Хюн Чун през 2018-а.

На фона на толкова дискутираната контузия в лявото бедро, която уж тормозеше Новак Джокович, той достигна финал от Шлема безпроблмено, със само епизодични затруднения в три гейма за целия турнир.

Първият случай бе срещу квалификанта Енцо Куако, когато Ноле действително едва се движеше и загуби единствения си сет в турнира. Вторият бе срещу Григор Димитров, когато родната звезда пропиля три точки за спечелване на първия сет, а третият донякъде критичен момент бе днес, в първия сет срещу Томи Пол.

Нищо не предвещаваше подобен развой, защото Ноле набързо поведе с 5:1 и сякаш всичко на "Род Лейвър Арина" вече бе ясно.

Тогава обаче от нищото се появи напрежение. То бе предизвикано от ранното включване на брояча, който отчита секундите между точките. Това вбеси Ноле, който от доста време твърди, че само той получава забележки и наказание за забавен сервис.

Сърбинът веднага отиде да се разправя със съдията, двамата размениха доста реплики, а всичко това се отрази върху играта на сърбина.

Шокиращо за всички той допусна не един, а два пробива и както водеше с 5:1, резутлатът със същата бързина се оказа 5:5.

Снимка: Getty images

Но големите шампиони са големи, защото не се разклащат и след такива ситуации. Ноле взе подаването си на нула за 6:5, а след това проби и Томи Пол, за да приключи този сет още преди очертаващия се тайбрек.

А тези мигове бяха единственият шанс на Томи Пол да се надява на каквото и да е в мача, защото след това интрига нямаше.

Джокович експресно спечели втория сет с 6:1, като при 2:0 той трябваше да спасява три брейкбола на Пол в гейм, в който Ноле на наяколко пъти се хващаше за контузеното бедро.

Болката обаче сякаш бе епизодична, защото Ноле доигра мача на високо ниво, а след 6:1 във втория сет, той направи и 6:2 в третия.

Снимка: Getty images