Роджър Федерер не е помислял за отказване през тези близо 14 месеца, в които не игра заради две операции и серия травми. На 39 години Маестрото, все още най-популярният глобално тенисист и считан от мнозина за най-добър в историята, ще се завърне тази седмица на корта в турнира в Доха.

В сряда той ще срещне победителя от мача на Жереми Шарди и Дан Евънс, които във вторник ще определят кой ще има честта да се изправи първи срещу мохикана на тениса.

Федерер говори пред сайта на надпредварата за завръщането си.

"Знам, че е рядкост някой, който наближава 40 години, да се завръща в игра след повече от година с контузии - каза Роджър. - Но аз съм напълно здрав, няма болка, няма травма. Всичко е под контрол.

Ще играя тук, после продължавам да тренирам по програма. Трябва не само да си върна кондицията, но и спортната форма. Трябва да съм по-силен, по-добър, по-бърз...

За "Уимбълдън" искам да съм на върха на формата си. Това е целта. Там започва моят сезон.

Не съм си и помислял за отказване.

Не мога да се откажа по този начин, с травма, без да се сбогувам с тениса. Исках да стане по моя начин. И така ще бъде. Историята ми не е приключила, все още се наслаждавам на тениса.

Рекорди? Не гледам към това сега. Искам да си върна формата и да играя така, както знам, че мога. Моят пример и стандарт навремето бе Пийт Сампрас. Сега за Рафа, Ноле и другите вероятно това съм аз. А те ще бъдат стандарта за следващите, младите играчи. Така е устроен спортът.

Какво правих през тази година ли? Играх баскетбол и футбол с децата ми, с приятели. Почивах си, възстановявах се, тренирах."