Световният №5 Андрей Рубльов бе близо до това да сътвори първата голяма сензация на Australian Open със своето отпадане още в първия кръг.

Руснакът, който е един от скритите фаворити в надпреварата, имаше наглед лек жребий за първия кръг, където негов опонент бе световният №78 Тиаго Сейбод Вилд от Бразилия.

Рубльов обаче мина през тежки пет сета и победа със 7:5, 6:4, 3:6, 4:6, 7:6 в мача, продължил 3 часа и 42 минути.

А всичко вървеше перфектно за Рубльов в първата половина на мача, когато макар да не бе докрай убедителен, той поведе с 2:0 и изглеждаше очакванията за победа в три сета ще се сбъднат.

Рубльов дори имаше три шанса за ранен пробив и в третия сет, но ги пропиля, а в този момент сякаш напрежението в играта на Сейбот Вилд изчезна. Осъзнал, че вече няма какво да губи, напомнящият с външния си вид на Федерер бразилец, заигра наистина страхотен тенис и се върна в мача.

Той пробив в третия сет и го спечели с 6:3, а игра на ръба на риска му донесе и успех в четвъртия сет с 6:4.

Така сензационно този мач достигна до пет сета, а Рубльов влезе в една позната за него светлина. Нерви и крясъци, като гневът му бе насочен изцяло към съдията на стола.

Снимка: Getty images

В петия сет Рубльов на два пъти повеждаше с 40:0 на сервис на Вилд, но бразилецът просто отказваше да се предаде. И в двата случая той обръщаше геймовете и доведе този мач до решителен тайбрек, който се играе до 10 точки.

Там Вилд поведе с 4:1 и сякаш сензацията още в първия кръг не бе далеч, но в крайна сметка калсата, както и най-вече опитът в подобни напечени мачове си каза думата.

Рубльов използва сервиса си в критичните мигове и постигна обрат, като с 10:6 в тайбрека успя да се промъкне напред към втория кръг.

Ето и резултатите от завършилите мачове от ранната програма:

Яник Синер (Италия) - Борик ван де Зансхулп (Нидерландия) 6:4, 7:5, 6:3

Фабиан Марожан (Унгария) - Марин Чилич (Хърватия) 6:1, 2:6 6:2, 7:5

Франсиско Серундоло (Аржентина) - Дейн Суийни (Австралия) 3:6, 6:3, 6:4, 2:6, 6:2

Матео Арналди (Италия) - Адам Уалтън (Австралия) 7:6, 6:2, 6:4

Хайме Мунар (Испания) - Александър Шевченко (Русия) 6:3, 6:3, 6:1

Андрей Рубльов (Русия) - Тиаго Сейбот Вилд (Бразилия) 7:5, 6:4, 3:6, 4:6, 7:6

Павел Котов (Русия) - Артур Ридеркнеш (Франция) 7:5, 6:1, 6:7, 6:7, 6:3

Томаш Махач (Чехия) - Шинтаро Мочизуки (Япония) 7:5, 6:1, 7:5