Анди Мъри призова ваксината срещу коронавируса да бъде задължителна в тениса, за да може спортът да се върне към нормалността.

Изказването му идва часове, след като Новак Джокович се изказа за пореден път против ваксинацията. В последствие световният №1 заяви, че изказването му е извадено от контекст и всъщнот говори само за задължителното ваксиниране.

Очаква се ефикасно лекарство срещу вируса да е готово за масова употреба в началото на 2021-а и това може да означава край на балоните, маските и социалната дистанция поне в тениса.

Попитан дали ваксините трябва да са задължителни в неговия спорт, Анди Мъри отговори: "Да, вероятно трябва да е така. Надявам се всички играчи да се съгласят за доброто на спорта. Така ще подсигурят сигурността. Направени са тестове и се вижда, че няма сериозни странични ефекти. Предполагам, че няма да знаем дълготрайните странични ефекти за известно време.

От това, което чувам по телевизията, не би трябвало да има такива. Всички чакаме да видим каква ще е позицията на ATP и ITF. Уверен съм, че играчите ще са съгласни да се ваксинират, ако това означава връщане на нормалното", уверен е Мъри.

Шотландецът не е играл от 13 октомври, когато взе участие в Кьолн. Сега обаче се готви за следващия сезон. Сега тренира на Националния тенис център в Лондон и във фитнеса в своя дом.

"Надявам се да подобря здравината и силата си, тъй като това ще ми помогне да се завърна по-бързо на корта. Няма причина да не мога да се върна такъв, какъвто бях преди. Не такава бе ситуацията миналата година и се чувствам добре. Работих здраво, за да стигна дотук, но може и по-добе. Мога да се храня по-добре и да съм по-силен във фитнеса. С по-дългата почивка имам възможността да го постигна", обясни олимпийският шампион.