Новак Джокович заигра позната игра на нерви с това дали ще играе на следващия турнир от Големия шлем.

Познаваме я добре от седмиците преди US Open, когато световният №1 държеше всички фенове на тениса и организаторите дали ще пътува и играе в Ню Йорк.

След отпадането на полуфинал на Финалния турнир на ATP в Лондон, Ноле бе запитан от репортерите на онлайн пресконференция за мнението му за промените в календара за 2021 г.

Един от въпросите бе за Откритото първенство на Австралия, което ще бъде преместено за по-късен етап от сезона заради промяна в карантинните мерки в страната.

"Ще се ваксинирате ли, за да играете в Мелбърн?", попитаха Джокович.

Сърбинът реагира с изненада, въпреки че от дни в Австралия се говори за това, че ще се изисква ваксиниране на тенисистите, преди да влязат в страната за турнира.

А самата надпревара ще се измести от януари за март или април.

"Ваксина? За първи път чувам - сви рамене с видимо изненадана физиономия Ноле, въпреки че е странно поне да не е чул дискусиите по темата. - Това е новина за мен. Знаете позицията ми.

Турнир през април? Австралия винаги е януари и очаквам отново да е така. Ще мисля след почивката си, но със сигурност искам да играя в Мелбърн през януари..."

Явно отново започва игра на нерви между Джокович и организаторите, след като до последно преди US Open Ноле твърдеше, че е твърде рисковано да пътува за Щатите. Но отиде и игра там.

Позицията му за ваксинирането предизвика също големи полемики преди няколко месеца, когато той обяви, че няма никакво намерение да използва ваксина срещу ковид, когато такава се появи.

Анди Мъри, един от добрите приятели на Ноле в тура, критикува неговото поведение през последната година, не само в светлината на изказванията му в Лондон.

"Имам усещането, че той залита твърде много в политика и теми извън тениса - каза британският ас. - Прави асоциация на играчите, коментира вируса и организирането на турнири, създава фронтове. Това се отразява и на играта му - видимо нивата на концентрация са паднали. Там, където бе непробиваем, сега изглежда уязвим. Може би е време да се върне към фокусиране над тренировките и мачовете."