Страхотни Изабелла Шиникова и Александър Лазаров победиха в мача на смесени двойки и донесоха успех на България над Белгия с 3-2 в турнира United Cup.

Надпреварата в Австралия е наречена мини световно първенство по тенис, а нашите записаха страхотна победа над белгийците, след като загубиха с немалко драма и малшанс от Гърция - 1-4 в първия им двубой в групата.

Шиникова и Лазаров направиха малък подвиг - победиха с 1:6, 7:6 и 10:6 в шампионски тайбрек елитната двойка Давид Гофен - Елизе Мертенс. И двамата белгийски състезатели са сред топ играчите при мъжете и жените, с много по-голям опит от нашия дует. В ставките преди мача бяхме аутсайдер с 1:10 коефициент, но...

Но българите издържаха, обърнаха развоя на втория сет, като два пъти връщаха пробиви. А в тайбрека до 10 точки за победата поведоха с 8:1, за да не дадат шанс на съперника. 

ВИЖТЕ КАРТИНА ОТ ПОБЕДАТА НА ДВОЙКАТА НИ>>>

Мачът бе изключително емоционален и зрелищен.

Embed from Getty Images

Така след загуби на Шиникова от Алисън ван Уйтванк в три сета и Гергана Топалова от Мертенс също в три части днес, както и победи на Григор Димитров над Гофен и Димитър Кузманов над Зизу Бергс тази сутрин, успехът на смесената ни двойка носи крайното 3-2.

Победа за престиж в много силната надпревара в Австралия, въпреки която нашият отбор отпада.

България трябваше да спечели с 4-1 или 5-0 срещу Белгия, а после да се надява този тим да надвие Гърция, за да стане "въртележка" в групата и да е първи. Само победителите в групите отиват в следващия етап.

Въпреки отпадането, представянето на състава ни бе чудесно, предвид ранкинга и липсата на опит при повечето ни тенисисти. А и успяха да играят всички - Григор и Кузманов записаха по два мача на сингъл, толкова игра и Шиникова.

Вики Томова и Топалова също се появиха на корта по веднъж на сингъл, а Лазаров и Адриан Андреев бяха в смесените двойки в двата двубоя.

Удоволствие бе да се гледат реакциите в нашия ъгъл на корта, където останалите подкрепяха този (или тези), които играеха.

Особено в последните мачове днес, когато Гришо стана активен треньор, даваше указания, а физиономиите и жестовете на всички в решаващите моменти на тайбрека, донесъл победата при смесените двойки, бяха част от емоцията на чудесния завършек на деня. А и на турнира за България.

Embed from Getty Images