Ашли Барти се класира за четвъртфиналите на Australian Open след трудна победа над Алисън Риск с 6:3, 1:6, 6:4 за час и 38 минути.

Това бе най-трудният тест за световната №1 до момента, а мачът мина през много обрати. Първият сет го спечели лесно, вторият го загуби тежко, а в третия изпусна аванс от 4:1 преди да пробие за 5:4 и да затвори двубоя.

Американката, която е №19 в света, беше побеждавал два пъти Барти в досегашните им сблъсъци, но този път надеждата на домакините се справи на централния корт

"Третият опит беше успешен срещу нея. В различната част на корта се играе различно. Опитах се да се задържа и имах шанс. Вятърът от едната страна бе много силен. Когато той е с теб трябва да играеш интелигентно. Невероятно се развива тази последна година за мен. Трябваше да вярвам в себе си днес", заяви четвъртфиналистката.

В следващия кръг Барти ще играе с Петра Квитова, от която загуби в Мелбърн преди година, но след това победи в три последователни случая. Австралийката ще се опита за първи път да се класира на полуфинал в домашния си турнир.