Босненецът Дамир Джумхур обяви, че ще заведе дело срещу организаторите на "Ролан Гарос" заради недопускането му до турнира.

Световният №114 бе задраскан от квалификациите, след като треньорът му Петар Попович даде положителен тест за коронавирус, а Дамир бе елиминиран като "контактно лице".

"Това е измама - цитиран е наставникът Попович пред босненски медии. - Аз изкарах вируса по-рано тази година и съм пълен с антитела. Няма как тестът ми пак да е позитивен."

Джумхур и треньорът му твърдят, че организаторите на "Ролан Гарос" не са им позволили да направят повторен тест, както гласят правилата за безопасност на турнира. Това е причината да заведат дело и да са сигурни, че ще го спечелят.

Те прилагат проба на Попович, взета от независима лаборатория ден след позитивния тест, която е отрицателна. Но тя не е направена в клиниката, с която работи "Ролан Гарос" и организаторите не я признават.

"Това е скандал - каза Дамир пред френския в. "Екип". - Ужасно съм разочарован, направо съм бесен! Ще спечелим в съда, но това няма да ми върне участието на турнира."

Попович добавя:

"Ще си платят за това! Самата мисъл по какъв начин изкараха Дамир от турнира, ме влудява."

Общо шестима състезатели са изхвърлени то квалификациите на "Ролан Гарос" за положителни тестове или като контактни лица.

В първия кръг вчера Изабелла Шиникова отпадна след 1:6, 6:3, 0:6 срещу поставената под номер 2 в пресявките Марта Костюк. Елица Костова продължава след победа със 7:5, 3:6, 6:2 Габриела Се от Бразилия.

Основната схема на турнира започва в неделя, в нея ще се включат Григор Димитров и Цветана Пиронкова.