Аржентина си поплака с гиганта Хуан Мартин дел Потро, който спира с тениса на родна земя. Някогашният №3 в света се отказва след серия много тежки контузии, а тази нощ изигра последния си мач.

Той бе на турнира в Буенос Айрес, срещу сънародника и приятел Федерико Делбонис. Делпо загуби с 1:6, 3:6, а сервирайки в последния гейм от мача, просто не криеше сълзите си. Кулата от Тандил - един от най-уважаваните от колегите му тенисисти в тура, обичан навсякъде от феновете, истински джентълмен и спортсмен, не криеше емоциите.

198-сантиметровият гигант Дел Потро се отказва на 33 години.

Последната травма дойде в повече на тревата в Куинс през май 2019-а. От тогава не бе играл, пак опита да се върне - за трети път след ужасна контузия в кариерата му. Но този път не успя.

Снимка: AP/БТА

Два пъти го направи след проблеми, които можеха да го спрат рано-рано. През 2012-а се върна на корта, превъзмогна операции на китката, за да вземе бронз от Олимпиадата в Лондон. Четири години по-късно стана втори в Рио, пак на олимпийския турнир.

Аржентинецът спечели US Open, игра още три полуфинала в Шлема, Купа "Дейвис", още 21 големи титли в тура. И никога в кариерата си не се отказа да се бори. И на корта, и в залата за възстановяване след поредния физически проблем.

След края Делпо благодари на публиката, която плачеше с него.

Върза лентата от главата си, с която игра през всички тези години, на мрежата на корта в Буенос Айрес. Символично - голямо сбогуване за един голям мъж в тениса.

Очакваше се да играе и на турнира на червено в Рио, но още преди мача с Делбонис, Хуан Мартин обяви, че е решил у дома да е краят.

Снимка: AP/БТА