Виктория Томова не успя да се поздрави с победа при първото си участие в основната схема в турнира от Големия шлем "Ролан Гарос".

Българката беше победена с 0:6, 4:6 в първия кръг на надпреварата от световната №9 Даниел Колинс. Срещата продължи час и 13 минути.

Американката, която игра финал на Australian Open през тази година, показа разликата в класите чрез много агресивен тенис най-вече при своите ретури, за да постигне общо шест пробива. В първия сет не остави шансове на софиянката, но във втория Вики показа характер и играеше равностойно до 4:2 в своя полза преди да изпусне възможности за пробив и да загуби четири поредни гейма.

Българката може да е доволна от представянето си, като това беше седмият й мач в основната схема на турнир от Големия шлем. Тя остава само с една победа, която дойде на "Уимбълдън" през 2018 година. В следващия кръг Колинс ще играе с Тереза Мартинцова или Шелби Роджърс.

Във втория сет Томова показа, че може да играе като равна с големите, но няма оръжията, които да й позволят да поддържа такова ниво цял мач. Стигна до няколко дълги гейма на сервис на американката, но и изпусна общо пет възможности за пробив в мача.

Снимка: Getty Images

А той започна с оспорван първи гейм, в който Колинс бе агресивна и направи грешки, които доведоха до две възможности за пробив, но те за жалост бяха неутрализирани. След това до края на сета се видя мощта на американката, най-вече на ретур. Когато Вики вкарваше първия си сервис имаше някакъв шанс за спечелване на точката, но на втори Колинс беше почти безпощадна. С високо темпо успя да затвори откриващата част едва за 25 минути.

Вторият сет започна коренно различно. Виктория стартира с пробив, след който дойдоха два много дълги гейма - първият отиде на сметката на българката, а във втория американката се пребори, след като спаси две нови възможности за пробив. Колинс продължи да играе много агресивно, но не рядко и грешеше в тези ситуации. Освен това първият й сервис влизаше рядко. Получи се тенденция, при която и двете се чувстваха много по-добре, когато не сервират. Така последователни пробиви донесоха аванс от 3:2 за Вики. Последва първият лесен гейм на българката от сервис, който дойде като позитивна изненада.

Пробивът обаче бе върнат за 4:4 след нов терор при ретурите на Колинс. Американката спечели три поредни гейма и поведе с 5:4 след нова изпусната възможност от софиянката. На свой сервис тя поведе с 30:0, но допусна обрат и мачът приключи.