Евгений Кафелников беше спортната гордост на Русия през 90-те години, заедно с Марат Сафин. Русолявият тенисист спечели "Ролан Гарос" и Откритото първенство на Австралия, стана и Олимпийски шампион в Сидни (2000 г.).

Днес е вицепрезидент на федерацията по тенис на Русия, активен критик на президента Владимир Путин, запален играч по голф. И човек с големи лични проблеми и драми. Бившата му съпруга Мария е членка на канадска секта, а дъщеря му Алеся (на 19 г.) е един от известните модели в Русия, но... Наскоро призна зависимост към наркотиците, появила се след връзката и със скандалния рап певец Фараон (руснак, който живее в Лондон). Момичето дори обвини родителите си за съдбата си и в момента контактите и с таткото са нулеви.

Медията sports.ru направи откровено интервю с Кафелников, а той не отклони нито един въпрос.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

За звездната болест на големите спортисти

О, естествено - и аз я бях хванал. Нито един голям спортист не го е пропускала, просто някои ги държи малко, а други - повече.

И само най-силните характери могат да си го признаят. Ако си зрял, с времето разбираш, че звездните години бързо отминават. Ето ви пример - ако бях активен тенисист на върха на ранглистата днес, и вие ми бяхте позвънили за това интервю, знаете как щях да отговоря, нали!?

Защо е активен в Twitter

Отдушник. Изразявам емоции. Започнаха разни тролове да ме критикуват - видите ли, аз съм вицепрезидент на федерация, защо публикувам в социални мрежи толкова често и тъй нататък. Ако отделям внимание на всеки хахо, който ми пише гадости, досега да съм се побъркал. Неприятно е само, когато напиша нещо за Спартак, а отдолу има коментар: "Ти внимавай за семейството ти". Ето това е доста неприятно.

Може ли да бъдеш звезда само в социалните мрежи, без изключителни резултати в спорта?

Вижте тениса за пример. Федерер е скучен извън корта. Всичко около него е рутинно, няма пикантни истории, като в швейцарска банка с едно чисто и подредено бюро. Няма горещи новини. Надал изобщо не е скучен, да не говорим за Джокович. Но не са суперзвездите на социалните мрежи. Но са на върха.

Наистина ли през 90-те в Русия се живееше по-добре?

Казах го и след това ме обвиниха, че аз не съм видял онези години с очите си. Бил съм само в чужбина. Че как така!? Моите родители живееха в Сочи, всичко съм виждал и знаел. Прибирах се често. В онези години сякаш хората имаха повече възможности да се проявят, да пробият в своята област. Сега ситуацията е, че ако се окажеш в точния момент на точното място, можеш да станеш и милиардер.

Още ли има същото негативно мнение за Путин

Вие чувате ли се какво говорите? Замисляте ли се изобщо - след всичко, което се случи със страната за последните пет години. Не ми задавайте такъв въпрос.

За политиката и защо се разочарова Сафин

Нямам амбиции да влизам там. И никого не бих посъветвал от колегите ми в спорта. Там спортистите деградират. Така или иначе, първо те гледат като идиот. Сафин си имаше своите причини да влезе в политиката, а и ги разказва неведнъж. Навреме се измъкна от всичко това, за да живее спокоен живот днес. Той е спечелил немалко пари и уважение като тенисист, но за известно време сякаш хората забравиха това и го сочиха с пръст, че е на държавна длъжност. Днес си е спокоен, пътува, играем на ветерански турнири...

Ако стане президент би направил...

Не мога да го обясня с две думи. Нито пък за пет или десет минути.

Трябва да се заемем със социалната сфера. Кой може да живее с 12 хиляди рубли пенсия? Трябва да се преразпределят парите. Има огромен дисбаланс в Русия, силовите структури и униформените взимат огромни пари, но така всеки отива в армията и полицията, а не става лекар или учител. Имаме потенциал да сме една от водещите нации в света, но не го използваме. Приближаваме се към Северна Корея като имидж и поведение.

Защо тогава живее в Русия?

Обичам Русия, на мен ми харесва в родината. Естествено, има си и негативни неща, сблъсквам се и с тях. Но съм уверен, че тук повечето хора са интелигентни, образовани и сериозни. Живеех временно в Германия като състезател, защото бе в центъра на Европа и можех да пътувам лесно за турнирите.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Защо се мрази с Шарапова

Всъщност, бих казал просто, че не се разбираме и не общуваме. Банална история. Баща ми се разбираше прекрасно с нейния баща, а сега пак се чуват отвреме навреме. В един момент за татко бе важно да получи от нея една препоръка, как сме и помагали, когато бе дете. Тя отказа. Това мен ме вбеси, честно казано. Давал съм и ракети, играехме на корта, преди тя да напусне страната. Поддържахме нормални отношения до този случай, който бе преди 5-6 години. След това нещо в мен се пречупи. Нямам антипатия към нея, просто не общувам с този човек. Отдавна всички тук знаем, че тя не е никаква рускиня. Тя си е с американски паспорт и мислене, значи - американка.

Треньорска работа?

За момента не съм открил своя "продукт" - разбирайте, играч. Той трябва да отговаря на моето мислене, на моите разбирания. И да е готов да даде всичко от себе си като време и труд, за да стане голям тенисист. Иначе няма да се захвана. Убеден съм, че този момент ще дойде.

Колко е печелил и губил най-много на покер

Може би съм губил към 90 000 долара за едно сядане, мисля, че даже бе в онлайн турнир, в интернет. Печелил съм по 40 000 долара накуп онлайн. На един турнир на маса в Англия взех наградния фонд, към 300 000 долара. Но не се залъгвайте, като теглите чертата, винаги повече сте загубили, отколкото сте спечелили.

За Спартак (Москва), любимия му отбор по футбол

През ден ми звънят ваши колеги и питат за Спартак, за футбол... Други теми за разговор нямаме ли? В тениса, например, аз не съм просто запалянко, аз съм вицепрезидент на федерацията. Разбирам малко от този спорт, там мога да коментирам далеч по-компетентно.

Футболът е спорт номер едно, това ми е ясно. А Спартак е най-популярният ни отбор. На стадиона получавам енергия и удоволствие, но в последните 12 месеца не е така. Няма никакво майсторство на терена. Ходиш на мач като на заточение.

Като отиваш на тенис и ще гледаш Надал, Джокович или Федерер, знаеш за какво си даваш парите, както и колко кеф ще ти достави мачът. В Спартак напоследък няма такова нещо.

За дъщеря му, наркотиците и грешките

Не знам какви грешки съм допуснал. Според мен просто има ситуации, в които плановете ти се провалят. Не се случва това, което ти програмираш. Отдаваш душата и най-силните си години на детето ти, но всичко се проваля. И това ти носи огромен душевен дискомфорт. Прехвърлям в главата си всичко от раждането до днес... Не мисля, че съм допуснал грешки. Надявам се тя да го разбере и един ден да поиска съвети от мен. Иначе тя вече има свой живот, а аз гледам да се държа на дистанция от цялата тази тема.