Димитър Бербатов говори за миналото и бъдещето си, за планираната автобиография, която пише, както и какво е общото между него и Григор Димитров.

37-годишната звезда стана рекламно лице на компанията за залози "Betfair", за която ще дава прогнози и мнението си за определени събития и конкретни двубои.

Бербатов даде интервю за Дир.бг, вижте го във видеото ни и текста. 

За проекта с "Betfair"

"Ще помагам с прогнози и с мнението си за конкретни мачове и събития.

Предполага се, че имам повече знания и опит, тъй като съм играл футбол на високо ниво. Имам контакти със съотборници на местата, където съм играл, които споделят разни неща и тази информация ще ми бъде ползена в начинанието, с което се захващам.

Целта ми е да бъда по-добър от Пеле в прогнозите!".

снимка Павлин Даскалов

За плановете за бъдещето

"Нямам оферти да играя за момента. Вероятно моментът, в който ще спра официално, никак не е далеч.

Надявам се да не съм един от тези футболисти, които стигат до депресивни състояния, когато спрат да играят. Познавам такива хора и разбирам защо се случва.

Днес животът ти върви по програма, ставаш, тренировка, после с другите футболисти, концентрация, мач, пътуване.

Утре караш децата на училище и това е, ставаш шофьор. И понякога е трудно, ако не си планирал нещата за този момент.

Мога да бъда треньор или ръководител, но мога да се захвана и с други неща - с бизнес, например.

Още е малко хаотично всичко в плановете ми, тъй като имам много интереси. Ако остана във футбола няма да е лесно, ще работя с хора, ще ръководя хора.

снимка Павлин Даскалов

Дали ще е проблем това, че ще работи с хора, които може да нямат неговия талант и амбиция?

Вероятно, въпреки че, за да си футболист и да си в отбор, ти трябва да имаш амбицията да успееш и да побеждаваш. Иначе ми се губи връзката защо искаш да си футболист, само да убиваш времето ли?

Ръководенето на хора е най-трудният процес. В него все още аз имам малък опит, но ако трябва да работя структура или организация, все още съм малко далеч, за да кажа: "Готов съм".

Не мисля, че има треньори или ръководители, които щракат с пръсти и казват: "Аз съм супер, аз знам всичко.".

Снимка: Getty Images

Какво ще прочетем автобиографията му и би ли се снимал пак във филм?

"Книгата си върви, както трябва. Доста време я подготвям. Аз книга ще правя веднъж в живота си, макар някои футболисти да пишат по няколко... Аз ще правя една и искам да е както трябва.

В нея трябва да има това, което съм видял, през какво съм минал. Най-вече ще е полезна за младите момчета у нас, защото аз съм имал техния старт, да видят как съм стигнал напред.

Впоследствие ще бъде издадена на английския пазар, защото там съм играл толкова време и се надявам да има интерес.

Не мога с дата на излизане да се ангажирам, трябва да видим и книжарниците, с които ще работим, и други неща.

За филма (Бербатов има роля в българската лента "Революция Х" - б.а.).

Беше ми интересно това, което правихме, тъй като хората бяха готини и ме предразположиха, а и за мен снимките бяха малко като време.

Но като видях и актьорите през какво минават... Не е лесно и това, а хората си викат и за футбола така: "Лесно е, и аз го мога.".

И аз така си мислех за киното, ама не е толкова лесно, така че - ще видим.

снимка Павлин Даскалов

Вижда ли общи неща между Бербатов и Григор Димитров

Има нещо общо, върху него в един момент има прекалено много фокусирано внимание. Като гледам как го следят и пишат за него, и в един момент се получава: "Абе, ти що не победи сега? Ти си длъжен да побеждаваш, аз живея чрез теб, ти си моят живот, сега не мога да спя като не биеш." Вменява му се, че трябва да побеждава постоянно.

Човекът си има негов си живот, начин на игра, той не живее за другите хора. Той го прави заради него и това как той вижда играта. Всеки успешен футболист до някаква степен също има някакви такива очаквания и той да се чувства длъжен да ги оправдава.

Ти играеш за това да се развиваш, да успяваш. Няма професионален футболист или тенисист, който да иска да губи. И гледаш себе си, грешките в себе си.

Но когато някой започне да сипе критики - ненужни и на неправилното място, и вижда собствените си фантазии в лицето на друг човек, а той не е успял, това не е правилно.

Кое от нещата, които не постигна - да спечели Шампионската лига или да играе на Световно първенство, би искал да има

И двете сигурно!

Аз играх три финала в Шампионската лига, но в един момент си казваш: "Аз, Ибрахимович и Роналдо-Феномена не сме я печелили, значи ние сме изключението в цялата работа!"

В същото време ми се иска да съм бил там и да вдигна купата. Както и да играя на Световно първенство.