Един ден за това наглед вечно усмихнато момче от Суринам може да има филм. Даже изглежда задължително, защото индустрията на киното избълва доста ленти за далеч по-малко интересни истории и събития.

Не се знае кое ще е най-доброто начало на филма, но за света историята започна да се разплита през май 2019-а, когато футболистът Бернио Верхаген бе поканен в един популярен спортен подкаст в Нидерландия, за да разкаже за престоя си в Транснитрия.

Къде?

Това е регион в Молдова, извоювал си нещо като автономия, в който важат собствени закони. Те са бранени с оръжие. Известен е още като част от Приднестровието, военна зона на ръба на Украйна.

Там има един футболен отбор на име Динамо-Ауто, с който Бернио подписа да играе в началото на 2019-а, преминавайки от Ден Дунген в Нидерландия. И през май миналата година, когато вече се бе върнал без да изиграе нито един мач, журналистът Сам ван Раалте от въпросния подкаст го покани като интересен гост да разкаже за едно малко познато кътче на света.

След разговора обаче, Сам получи стотици съобщения и обаждания, като едни му казваха, че Бернио не е футболист и е измамник, а други - че е замесен в далавери с кредитни карти. И журналистът се хвана да разплете историята. На първо време той следи кариерата на играча, който само за 6 месеца след въпросния разговор подписва с още 3 клуба на три различни континента.

През юли 2019-а Бернио Верхаген е играч на Кейптаун Сити в Южна Африка, представен със снимки и видео, като голяма надежда по крилото.

55 дни по-късно е освободен, а скоро след това се появява в Чили и става играч на Аудакс Италиано. Отново позира с фланелката, интервю за сайта, представяне, снимки...

На 5 ноември Бернио с неговата лъчезарна усмивка е вече водеща новина на интернет страницата на датския Виборг. След 45 дни не само го освободиха от клуба, но и бе задържан от полицията в страната.

Три отбора от елитните дивизии на три държави в три различни континента. Само за 5-6 месеца. Общото - не изиграва нито един мач и за трите.

В справката за него навсякъде из сайтовете за играчи и скаутинг пише: Ляво крило, бърз и с добро центриране. Откъде е набрана тази информация, не е ясно. В Transfermarkt, който се превръща във все по-сериозна база данни за статистика на футболисти от всяко кътче на планетата, срещу неговото име няма нито един професионален мач.

Сигурно е, че е юноша на Вилем II, който е марка в работата с млади играчи в Нидерландия. Вероятно оттам излиза с репутация, че има потенциал и следват серия контракти.

Първоначално с Остерхуус, TSC, Ден Дунген - третодивизионни и втородивидионнни отбори в Нидерландия, като между 2015-а и 2019-а минава през тези клубове. Има картотека, но не и мачове. След това започва споменатото приключение през зоната с въоръжени хора в Молдова, южното крайбрежие на Африка, Чили и датския футбол.

Ясно е - пореден случай на ужилване, каквито историята помни поне 4-5 за последните години. Митичният бразилец Карлос Кайзер лъга повече от десетилетие клубовете за таланта си и подписа с кой ли не от грандовете в страната, за да открият, че изобщо не е футболист.

Преди десетилетие из Европа вилнееше нападателят Грег Акселрод, който дори стигна до проби в българския ЦСКА, но Димитър Пенев разкри, че не става дори за квартално мачле. А във визитката му пишеше, че е играл в ПСЖ. Оказа се менте, което гледа да се закачи за контракт някъде, след което парите са му гарантирани, независимо колко бързо разберат за липсата на качества и го изгонят.

С Бернио историята е подобна, но има и още нюанси. След като Ван Раалте се заема да я разплете, днес в Нидерландия той е наричан spookvoetballer - призрачният футболист. Но освен това той е и преследван от закона престъпник, пак на няколко континента.

Виборг го даде на датската полиция за подправяне на документи и кражба на такива. Задържаха го, после го пуснаха под гаранция. Вероятно е бил съучастник и на група, която е разследвана за измама с кредитни карти. Нещо, за което се говори около него още от времето преди да тръгне на пътешествието си през Молдова, Африка и Южна Америка.

Журналистът разплита кълбото до Мо Синох, един от директорите на агенция Stellar Group, който по незнайни причини е помагал с препоръки пред клубовете, за да вземат Бернио. А това е спортна агенция, която представлява хора като Гарет Бейл. Репутацията е сериозна и затова, вероятно, на крилото от Суринам са гледали по този начин - без голямо проучване, а с доверие, че идва солиден играч.

Защо Синох го е правил... Остава мистерия. Самият той не признава участие, но от чилийския и датския клуб са потвърдили пред журналиста от Нидерландия, че с неговото име напред са пристигали препоръките. Незнайно защо срещу агента още няма никакво разследване и обвинение, но е сигурно - ще има в някакъв момент, когато Бернио проговори.

Но освен измама, за което в Дания бе задържан още през декември, после пуснат до събирането на повече доказателства и ще бъде съден съвсем скоро, дойдоха по-тежки обвинения.

В Чили направиха разследване заие отвличане и системно насилие срещу приятелката му Найарет Муси, която е завел - по нейните думи, против волята в Дания, когато си тръгва от Аудакс Италиано. Тя е подала серия сигнали чрез приятели в социалните мрежи, стигнали до вестниците в Чили и предизвикали разследването на полицията.

По нейните показания, Бернио постоянно е демонстрирал висок стандарт, движил се е със съмнителни компании, купувал си е скъпи златни накити, карал е автомобил за стотина хиляди евро в Дания и т.н. подробности, които издават, че парите му не са идвали от контрактите във футбола. А не е регистриран като служител на никаква друга фирма или компания, нито пък плаща данъци в родината си за доходи в друг бизнес.

На 24 юни Верхаген бе арестуван в Белгия, за да получи присъда от 15 месеца затвор по 9 обвинения - тези от Чили. Призна се за виновен само за едно - в опит да избяга от правосъдието след призовка да се яви на разпит.

Но съдът го обяви за виновен по останалите - сред тях измама, системен тормоз над майката на детето му (да, има такова от чилийката), грабеж и притежание на големи суми без доказан произход. Иззети са кредитни карти от дома му, които са невъзможни за проследяване, но в тях е имало стотина хиляди евро.

В последните дни в Южна Африка също се раздвижиха и започнаха разследване. И там се подозира, че е участвал в схеми на същите типове с кредитните карти, както и други по-дребни измами.

Ако бъде признат за виновен и в Дания, и в Кейптаун, го чакат години в затвора. Да не говорим, че майката на детето му заведе още един иск - за изнасилване. Тепърва предстои да започне дело и за това.

С две думи - "летящото ляво крило", което никога не е летяло по крилото, може да кацне за доста дълго време зад решетките. И въпросът вече ще е не с коя фланелка ще позира като футболист, а в кой затвор и в коя точка на света ще лежи присъдите си.