Втородивизионният руски отбор Акрон от град Толиати не е световноизвестен. Е, мястото, където се подвизава, очевидно е асоциирано от всички нас с "АвтоВАЗ", "Лада", "Жигули" и т.н.

Футболните отбори в 800-хилядния град са два, но и двата не предизвикват някакво потреперване в запалянкото.

Не и до тази седмица, когато Туитър профилът на Акрон направо избухна и стана вайръл сензация.

"Нов играч: Маркс Ленин", гласеше съобщението в него.

Как така? И двамата ли? Такива бяха първите реакции, които изобщо не приеха насериозно новината.

Но се оказва, че новото попълнение си е направо Маркс Ленин, без да е потомък нито на Карл Макс, нито на Владимир Илич.

Той е на 20 години, играе като атакуващ халф и по-конкретно - номер 10, а пълното му име е Маркс Ленин дос Сантос Гонсвалеш. Когато се е родил в предградията на Рио, майка му е инициатор на това да го кръстят по този начин.

"Искала да са имена, които са популярни. Не е знаела кои са точно тези хора - смее се младият футболист по темата. - И така - Маркс Ленин."

Новината предизвика фурор в Русия, където изведнъж вниманието към скромния отбор от Втора лига се вдигна неимоверно. В Акрон са привлечени още двама легионери - аржентинецът Херман Ферейра и Сефер Емини от Северна Македония. Отборът е на 17-о място след 16 кръга и по-скоро гледа към дъното, отколкото към върха.

И така - пиар ход ли е това или реален трансфер по футболни причини?

Маркс Ленин е стигнал до национален тим на Бразилия до 15 г., има мачове за дубъла на Фламенго, но не и за първия състав. От 6 месеца е свободен, след като грандът от Рио не му е предложил нов договор. В никакъв случай не говорим за най-яркия талант на Бразилия, но пък не става дума и за най-силния тим в Европа... Нито в Русия. Нито дори във втора руска дивизия.

Дмитрий Гусков, пресаташе на Акрон, отговаря по темата в интервю за сайта Sports.ru.

"Ако един играч е взет с дългосрочен договор, едва ли може да се говори, че това е само заради името - казва той. - А ние взимам Ленин с тригодишен контракт. Той идва от Фламенго, където конкуренцията на младите играчи е огромна. Отзивите са отлични за качествата му.

Разбирам, че името му е уникално, особено за Русия. Едва ли ще го заведем в мавзолея в Москва, но пред паметника на Ленин в града тук можем да го снимаме! Естествено, че няма да се откажем и от пиар ефекта. Той ни каза, че частта от името му с Маркс май идва от баща му - Сау Маркес, но доскоро дори не е знаел кой е Карл Маркс. Майка му така решила...

За трите дни след идването му, имаме нови 1500 последователи в социалните мрежи. Не е зле, нали!?"

Естествено, че не. Лоша реклама има ли?

И в този дух, просто като пикантен детайл към любопитната новина от Русия.

В тима от Перу с име Унион Комерсио, за който също ви е простено, ако не сте чували, бе представен 18-годишният халф Осама Винладен Хименес. Той е юноша на клуба и вече ще играе в първия тим.

Кръстен е на - да, досетихте се. Осама бин Ладен.

"Брат ми е Садам Хюсеин, а мен татко е решил да ме кръсти на Бин Ладен, като е събрал имената в едно. Предлагат ми да сменя името си, но защо да го правя? Поинттересувах се и разбрах, че дори тук, в Пери, има човек с име Хитлер. Не виждам проблем, а и на екипа ми ще пише само Осама", казва младокът.

Не се съмнявайте, че и втородивизионният перуански Унион Комерсио ще извлече максимума от името на новото си попълнение.

Новината за промотирането му в първия тим стана вайръл в социалните мрежи.