Почти 8 години, след като бе избран за домакин на летните олимпийски игри, както и 12 месеца след оригиналните дати, на които трябваше да ги приеме, Токио все пак казва на света едно сърдечно спортно Йокосо. На японски това е "добре дошли", въпреки че не много ще са хората, които ще са добре дошли на най-странната и различна Олимпиада в историята.

На 23 юли тя започва и продължава до 8 август. Все пак... Въпреки протестите, едногодишното отлагане и всякакви други проблеми, причинени от пандемията, игрите ще се проведат. България отива на тях с 42-ма атлети, което е най-малката ни делегация от спортисти за последните 85 години.

Арена на игрите ще са два района на 38-милионния Токио (с предградия и ръкави, които са част от областта - горе долу това е населението му). Самото сърце на града, бизнес сити центърът, ще приеме основната част от олимпийската програма, като 7 от обектите там не са нови и не са правени специално за игрите. Те са препратка към историята, защото бяха арена на Олимпиадата Токио 1964 г. Днес са реновирани, за да са в тон с модерните изисквания.

Така градът пази паметта и дъха на олимпийската си история.

ВИЖТЕ ТОКИО В ДНИТЕ ПРЕДИ ОЛИМПИАДАТА С ОБЕКТИТЕ И ПОДГОТОВКАТА>>>

Националният стадион в Токио - построен през 2016-а на мястото на стария такъв, който бе взривен и разрушен. Той е сърцето на града, част от градската среда и силует. Капацитетът е 68 000 зрители, но няма да има повече от 10 хиляди по време на игрите.

Снимка: Getty Images

В плана на организаторите тази област на града е наречена Heritage Zone - тоест, Зона на наследството. Буквално е между сградите, вписана в градската среда. Олимпиадата е уникална в това отношение - обектите са сред небостъргачите, бизнес центровете и задъхания ритъм на многомилионния град, а не в покрайнините.

Там са Олимпийският стадион - изцяло нов, построен върху руините на съборения стар такъв, както и "Tokyo Metropolitan Gymnasium", където ще са мачовете по тенис на маса, стадионите за хандбал, атлетика (квалификации и пресявки).

На един хвърлей място, пак в центъра, са и залите за вдигане на тежести, джудо, карате и бокс.

И още - състезанията са пръснати в общо цели 42 различни арени, зали и съоръжения, далеч повече от игрите в предишни години. За всеки отделен спорт има собствена зала или място, където да се водят битките. Те са общо 339 в 33 вида спорт.

Фенове ще има, но почти изцяло японци, защото над 100 са държавите, които са в червената зона на допусквателен режим в Япония. Тоест - от тях могат да влязат само спортистите, за които е направено изключение. И пак ще има ограничения. Никъде не може да има над 10 000 фенове. И то - ако това не е повече от 50% от капацитета на съответното съоръжение. Няма да е позволено да пеят или викат, а маските ще са задължителни през цялото време, навсякъде и за всеки.

Всички тези спортни локации след игрите остават за масово ползване, а националният "Олимпийски" стадион е цяло чудо на архитектурата. Удивително, но на 70 процента материалите за него са екологично одобрени, използва се и много дърво. Нарекоха го "стадион в гората", защото е заобиколен от парк, а и самият той е с "горски произход" предвид дървения материал, използван в построяването му. Ще го ползват за всякакви спортни прояви в Токио, няма да остане "бял слон", каквито проблеми има и днес примерно ЮАР след футболния Мондиал там. Или пък Бразилия със световното 2014-а, Пекин след игрите 2008-ма и т.н.

За първите 48 месеца след Олимпиадата, почти всеки ден и час в програмата на 60-хилядната арена е разграфен и зает с някаква дейност, спортно събитие, масови прояви или концерти. Токио не смята да оставя "бели слонове", не е нормално за японците.

Най-модерни като технологии, като локация в сърцето на един от най-динамичните градове в света, но и - включили като част от състезанията Императорския дворец. Там, в градините на една от големите забележителности на Япония, ще са стартовете по спортно ходене, както и част от маратона. Древността също надниква в Олимпиадата. Именно от стъпалата на Двореца преди 54 години пламна огънят на игрите в Токио.

Сега той изобщо не мина по план през маршрута си, голяма част от щафетата за пренасянето му бе отменена заради пандемията.

Олимпийското село на спортистите ще е в квартала Харуми, като се изгражда върху ръкав, нещо като малко пристанище. Има собствен парк, а гледките са страхотни. След игрите там ще има жилищни комплекси, които ще са годни за живеене, като повечето апартаменти и места вече са разпродадени или наети.

Няколко стадиона ще са извън споменатите две основни зони - те са футболните арени на битките, като ще се използват този в Йокохама, Сапоро, Саитама.

Бюджетът на всичко това е 12,6 милиарда долара. Или поне - такъв бе като план. Оказва се, че Япония и спонсорите са изхарчили почти два пъти повече за обектите, организацията, а и с допълнителните разходи около отлагането, липсата на публика и антипандемичните мерки. Станаха скандали в страната заради това, стигна се и до оставки на хора от комитета по организацията, а и на един министър.

Талисманите са две анимирани комиксови същества - момче и мочиче, типични за масовата култура на 90-те, а и на новия век в Япония. Мираитова и Сомеити ще гледат отвсякъде в дните на игрите. Те вече "живеят собствен живот" в интернет, като за техните личностни качества си има цели сайтове. Те са комиксови герои, които си имат характери:

- Сомеити говори с камъните и вятъра, има толкова сила, че мести предмети с очи.

- Мираитова може да се телепортира, да е навсякъде за секунда.

Медалите на шампиони и подгласници са изцяло от рециклирани продукти, като от година тече кампания за връщане на мобилни телефони и всякаква стара техника в Япония. Това никога не се е случвало преди и, бъдете сигурни, няма да се случи след Токио 2020.

Часовете?

Ранни като за България, като разликата с японското стандартно време е 6 часа. Тоест - когато там е 9 ч сутринта, тук още спим дълбоко в 3 ч след полунощ.

Първите надпревари са именно в ранните часове - 3-4 ч сутринта, а последните - в 17 ч следобед. Най-гледаемите и интересни събития на игрите са около обяд, както и в ранния следобед на дните. Изключително удобно за гледане в България.

Церемонията по откриването ех в 14 часа наше време на 23-и юли, като ще продължи до 15.30 ч. Правата за телевизионно излъчване, по традиция, са в БНТ.

По-малко от две седмици след края на Евро 2020 и футболните емоции, спортът ще разпали нови такива. В Токио.

ВИЖТЕ ТОКИО В ДНИТЕ ПРЕДИ ОЛИМПИАДАТА С ОБЕКТИТЕ И ПОДГОТОВКАТА>>>

Олимпийското село за атлетите ще стане квартал на Токио след Олимпиадата

Снимка: Getty Images

Пресцентърът отвън

Снимка: Getty Images