Зимните олимпийски игри в Пекин започват в петък. Китайската столица ще стане първият град, който е бил домакин както на лятна, така и на зимна Олимпиада.

Всички погледи ще бъдат отправени натам, защото игрите ще бъдат сблъсък на спорт, политика (така е било почти винаги около Олимпиади) и вече неизбежната в новата реалност тема "коронавирус" в едно определено различно и трудно време за целия свят.

Освен съвсем нелеката задача да организират най-голямото спортно събитие по време на пандемия, китайците имат и други проблеми. При това - не един или два. При това - не съвсем спортни. 

Китай е обект на обвинения за нарушаване на човешките права, най-вече от западните страни, както и за отношението си към определени малцинствени групи, като уйгурите - заради което САЩ обвини големия си съперник в геноцид. В това число влиза и отношението на страната към други области като Тибет и Хонконг.

Всъщност част от активистите за защита на човешките права лепнаха на Пекин 2022 прозвището “Игрите на геноцида”. Големи страни като Щатите и Великобритания обявиха и дипломатически бойкот на събитието, отказвайки да изпратят свои официални делегации с политически лидери.

Доверието към домакините е сведено до минимум, а много от участващите държави призоваха олимпийците си да използват временни телефони. Немалко атлети дори се съгласиха да пътуват за Азия без своите мобилни устройства. Теории на конспирацията, може би, но се оказва съвсем истински факт.

Киберсигурността също е под въпрос и някои експерти смятат, че посредством задължителното приложение за здраве, което спортистите трябва да използват, Китай ще се опита да открадне различни техни данни и да ги шпионира. 

Снимка: Getty images

Oсвен това те понасят критики и заради това, че използват единствено и само изкуствен сняг - за който са необходими много ресурси и чието създаване определено не е от полза за климата и околната среда. А в същото време непрестанно се изтиква на преден план слогана, че това са "най-зелените игри" в историята.

Поне докато Игрите не започнат, всички погледи ще са вперени в организаторите и коментарите няма да спрат.

Каква е ситуацията с коронавируса?

Всички участници, без значение дали са ваксинирани или не, ще бъдат тествани ежедневно. Те влизат в затворен кръг, като хотелите и съоръженията са на само три места, свързани със специален транспорт, пътуващ по конкретно обособени пътища. Не всички страни са дали информация за ваксинационния статус на своите участници, но САЩ например изпраща само изцяло ваксинирани спортисти. Това бе изрично условие да влезеш в олимпийския тим на Щатите.

Китайските работници, които се грижат за олимпийците, не могат да се върнат при семействата си, преди да изкарат дълъг период на карантина. Отделен въпрос е, че изглеждат като служители на някаква космическа станция на НАСА и са доста плашещи за атлетите със скафандри, тежки обувки и облекло като в химически завод.

“Коронавирусът беше идеално оправдание за Китай да затвори абсолютно всичко. Искат да имат пълен контрол над случващото се на Олимпиадата и това определено е в тяхна полза”, коментира Виктор Ча - специалист по стратегически и международни проучвания от САЩ.

“Да, ще има дипломатически бойкоти. Но това още повече кара местните да мислят, че западните страни искат да направят така, че вниманието да не пада върху Китай. Освен това винаги могат да кажат, че лидерите на въпросните страни няма да са на Игрите заради коронавируса”, допълва той.

Спортистите и политиката

Олимпийците отиват в Пекин с едно наум. Те категорично са обединени срещу местните власти заради случая с местната тенисистка Пън Шуей. Тя изчезна от публичното пространство след като обвини в изнасилване висш държавник от комунистическата партия.

В крайна сметка тя се “появи”, но беше повече от ясно, че видеоклиповете с нейно участие бяха нагласени и не по нейна идея. 

Снимка: Getty images

С оглед на тази ситуация, китайското правителство вече предупреди спортистите, че могат да бъдат наказвани и отвъд оимпийските правила, ако изразяват политическа позиция. Или пък ако покажат “поведение, което е срещу олимпийския дух”.

А това сякаш се случва на всяка Олимпиада. Неизменно ще има някой, който ще вдигне знаме или ще покаже по друг начин позиция, която е актуална и злободневна в политическите новини.

Обединяващата роля на игрите

В Китай гледат на Олимпиадата си по съвсем друг начин. Събитието ще се използва като начин за обединяване и подсилване на национаната гордост, а също така и като мотивация за местното население да спортува повече.

Всъщност китайците са по-отдадени на спорта от 2008 г. година насам, след като тогава бяха домакини на летни олимпийски игри. И това е статистически доказано.

Анализаторите пък отчитат, че ентусиазмът около зимната Олимпиада става все по-голям и по-голям с всеки изминал ден откакто стана ясно, че Пекин ще приеме игрите.

Ясно е, че домакините няма да бъдат първи по медали, но по всяка вероятност ще се представят по-добре от досегашните си участия.

В Китай на това домакинство се гледа като триумф на волята и на това, че страната може да се бори с много мощни противници като вируса и западните критики.