В дните, в които имаме достатъчно време у дома край телевизор или компютър, а спортни събития на живо няма, на помощ идват класиките. Corner.bg ще ви върне към някои от тях - паметни моменти в спорта, които в задъханото ежедневие обикновено нямаме време да си припомним. Е, сега можем да го направим.

Ред е на може би най-емблематичния мач в историята на бокса - този между Мохамед Али и Джорд Форман през 1974 г.

Познат на всички като "The Rumble in the Jungle" (Грохотът в джунглата), той се провежда в Заир, днес Демократична република Конго, а за мнозина специалисти, това си остава най-великият боксов мач.

Но защо мачът е в Африка, и защо интересът е толкова огромен?

Седем години по-рано Мохамед Али категорично отказва да се присъедини към американската армия и да замине за Виетнам, което му коства боксовия лиценз и солидно наказание.

Али е далеч от ринга в продължение на три години и половина, един от най-тежките периоди в целия му живот. В края на 1970-а той си връща лиценза, а след две победи над непретенциозни противници, пробва да си върне световната титла, но е победен от Джо Фрейзър.

Следват три години лутане, в които Али губи от Кен Нортън, но постига и 12 победи. Те обаче са срещу скромни боксьори, като битките са в Индонезия, Швейцария, Ирландия и Канада. Той видимо не е онзи боксьор, който всички обожаваха преди проблемите с лиценза.

В началото на 1974-а обаче Али печели реванша си срещу Фрейзър, което му отваря вратите към нов мач за титлите, този път срещу Джо Форман. Това е и мачът, който всички искат да видят.

25-годишният тогава Форман е истинско страшилище, което брутално нокаутира съперниците си. Мощните му юмруци не дават шанс на никого, а активът му е 40 мача - 40 победи.

С уреждането на този мач се заема промоутърът Дон Кинг. Той изпреварва конкуренцията, след като подписва прималиви договори и с двамата боксьори. В тях пише, че той ще организира мача, ако успее да осигури по 5 милиона долара хонорар на двамата.

Това са 10 милиона за боксов мач, което си е абсолютно немислимо за онова време. Дон Кинг естествено няма парите, разчита на празни обещания и своята харизма, а в САЩ никой не иска да отдели подобна сума.

Спасението за Кинг идва след съвет на негов приятел, който го свързва с диктатора на Заир - Мобуту Сесе Секо. От своя страна държавният глава вижда в това страхотна реклама за режима си, който няма добра репутация из света. Мобуту плаща 10-те милиона и си осигурява мач за световната титла в тежка категория в столицата Киншаса.

Embed from Getty Images

Първоначално двубоят трябва да се състои в края на септември, но инцидент по време на спаринг го отлага. Партньорът на Форман го удря без да иска с лакътя си и му отваря аркада. 11-те шева на веждата означават, че мачът ще трябва да почака още месец - отлага се за 30 октомври.

Преди битката пък Али е във вихъра си. Най-вече с изявленията си пред медиите, печелейки отново цялата любов на феновете. Не е маловажен и фактът, че предците на Али са именно от Заир, което му спечелва любовта и на местните.

"Аз съм опасен. Повалям дървета, боря се с алигатори, ловя китове, слагал съм окови на светкавица, хвърлял съм гръмотевици в затвора. Миналата седмица убих скала. И съм бърз. Толкова бърз. Снощи изгасих светлината в спалнята и си бях легнал, преди тя да загасне", казва Али.

Специалистите обаче не са впечатлени и не му дават особен шанс. Огромният мощен Форман е категоричен фаворит, а прогнозите са за нокаут и край на кариерата на 32-годишният вече Мохамед Али.

Embed from Getty Images

Интересът обаче е огромен и невиждан до този момент по света.

60 000 на стадиона в Киншаса, и над милиард пред телевизорите из цялото земно кълбо.

Приходите също са рекордни и нечувани за времето си. 100 милиона долара, които днес биха имали еквивалента на около 500 милиона долара.

Още с началото на самия мач, изглежда прогнозите на специалистите ще се сбъднат. Огромният Форман е по-агресивен и тотално доминира на ринга.

Това обаче е един от мачове, заради който Мохамед Али си печели славата на най-великия за всички времена.

Той ясно осъзнава, че няма как да се надиграва с Форман и решава да го надхитри. Али бяха около въжетата, обляга се на тях и използва възможностите за клинчове.

Понася доста удари по тялото и ръцете, но не и в главата, чакайки своя шанс за контраатака.

И този шанс в крайна сметка идва, секунди преги гонгът да удари за край на осмия рунд, Джордж Форман е на земята за първи път в кариерата си.

"Грохотът в джунглата" многократно е определян като най-големия мач в историята му, а влиянието му върху спорта въобще, както и върху името Мохамед Али, е безспорен. 

"Казах на критиците ми, че съм най-великият за всички времена. Никога не ме смятайте за аутсайдер, докато не навърша 50", казва той след мача.