Волейболистите на България определено не направиха очаквания силен старт в група В на Евро 2023 във Варна, като изглежда изпуснаха шанса да си осигурят по-лесен съперник в елиминациите с двете загуби от Испания и Хърватия, които допуснаха. Не, че на европейско първенство има лесни мачове...

Но остава усещането, че съдбата ни дори не е само в нашите ръце за класиране на осминафинал, а това изглеждаше като абсолютно задължителна цел преди старта на турнира.

Словения води в група В с 9 точки от три мача, като има да изиграе още два - днес срещу Хърватия (20:30 часа) и утре срещу България в същия час. Втори са хърватите с 8 т. (един оставащ двубой), трети са нашите с 6 точки (имат още един мач), следва Испания (6 т., по-лош геймов рейтинг, има един двубой), а под чертата за класиране към момента са Финландия (3 т., една оставаща среща) и Украйна (1 т., имат два мача). Но всеки таи своите шансове все още.

Днес в 20:30 часа Словения играе с Хърватия (по Ринг), като залогът е първо място в групата. И двата отбора реално са се класирали. В ранната среща от 17:30 ч Финландия среща Украйна (по MAX Sport 2 HD), като само победа с 3:0 или 3:1 оставя "суоми" в играта. Същото важи за украинците. При резултат 3:2 за който и да е от двата тима, те практически отпадат, въпреки че украинците остава някакъв теоретичен шанс за голяма въртележка в групата.

Утре в 17:30 ч те играят с Испания (по Ринг), като на "Ла фурия" трябва точка - два гейма, за да е сигурна за мястото си в осминафиналите.

Снимка: БТА

Следва нашият мач със Словения (20:30 ч, Ринг), който може да ни класира на теория (ако не се е случило с развръзките преди това в другите срещи) при два взети гейма от българите.

Седем точки, колкото бихме имали с такъв сценарий, ще стигнат за осминафинал при геймов баланс 10-11 (сега е 8-8).

Но победата е важна за отбора на Пламен Константинов в светлината на следващия съперник. 

Съвсем открито селекционерът обяви, че целта е да не сме четвърти и да избегнем среща с Франция на осминафинал. "Петлите" - олимпийски шампион от Токио 2020, са в страховит състав с мегазвездата Нгапет начело и амбицирани за титла.

Снимка: БТА

Те водят убедително и ще спечелят група D, което ги праща срещу четвъртия в нашата група В. Да, този мач би бил във Варна, но... ясно е, че ще сме голям аутсайдер в него.

Ако сме трети, ще играем с втория в група D - един измежду Португалия, Румъния, Израел или Турция. Ако станем втори, ще срещнем третия в тази група, който пак ще е един от тези четири тима (остават доста мачове днес и утре).

Има и още тънки сметки. Ако сме втори, дори да спечелим осминафинала си, пак отиваме на Франция, която вероятно ще победи четвъртия в групата ни. Докато, ако завършим на трето място и бием в първата елиминация, на четвъртфинал ще ни чака първият в нашата група (вероятно Словения) или четвъртият в група D.

Дали е по-добре от Франция...? И за четвъртфинала оставаме със сигурност във Варна, чак финалната четворка се мести в Италия.

Все въпрос на математика и изчисления от щаба ни.

На първо време, както историята е показала, трябва да си свършим работата на игрището. Често тези, които правят най-тънките сметки, получават най-тежките уроци на спортното поле.

Снимка: Bulphoto