В изнесен наскоро доклад пред Комисията към Европейския парламент, която се занимава с проблемите с мафията и организираната престъпност, България се споменава два пъти - като част от 19-те страни от ЕС, в които има случаи на уговоряне на мачове и за връзки на футболните клубове с криминални елементи.

Авторът на доклада - Емине Бозкурт от Института за международни отношения и стратегии, твърди, че мафията в България използва този спорт за пране на пари и уреждане на мачове. Нейните заключения не съдържат задължителни предписания за страните.

"В страни като Русия, Украйна, България и Сърбия криминални елементи са се инфилтрирали в клубовете и федерациите, като ги използват за прикритие на множество престъпления", пише обаче в документа.

От БФС обаче определиха доклада като некоректен.

"В самия материал има редица неверни твърдения, най-фрапантното от които е, че в страните от Източна Европа и Балканите липсвала правна дефиниция на закононарушения като "нелегални онлайн залагания" и "уреждане на футболни мачове", обясняват от централата, цитирани от "Стандарт".
БФС припомня, че още през лятото на миналата година е била извършена поправка в Наказателния кодекс, според която подобни деяния са инкриминирани и при доказана вина се предвиждат до 15 г. затвор. Разрешено е и използването на СРС-та, а промените станаха именно по инициатива на БФС и в тясна координация с представители на МВР.

"Това е поредният такъв доклад, той не ме изненадва, за съжаление", каза депутатът от "Атака" Огнян Стоичков пред Novsport.

Той недоумява, че няма нито едно заведено наказателно производство срещу лице, участвало в манипулиране на мачове.

"Няма образувано дело от досъдебното производство, полиция и прокуратура. Това е учудващо, защото и треньори, и президенти посочват за нарушения в техните юношески формации. Платини донесе списъка през 2011 г., но тогава нямахме закон. И сега, въпреки че законът вече е факт, няма нито едно лице, подведено под отговорност", каза Огнян Стоичков пред Канал 3.

Припомняме, че на свое заседание Дисциплинарната комисия към БФС реши да извади Спартак Плевен от юношеското първенство заради черно тото.