ФИВБ се отказва от системата с 36 отбора, разделени в три дивизии. Догодина ще има само един турнир с 16 отбора.

След напускането на Рубен Акоста като президент на ФИВБ през 2008-а година приходите в най-комерсиалния турнир в света на волейбола паднаха многократно. През тази година рекламодателите практически изчезнаха и това накара международната федерация да предприеме драстични мерки.

Федерациите на 12 държави ще сключат 7-годишни договори с ФИВБ, с които ще гарантират определени приходи. Това са: САЩ, Бразилия, Италия, Полша, Сърбия, Франция, Германия, Русия, Иран, Китай, Аржентина и Япония. Китай и Япония играха през този сезон във второто ниво.

Германия дори се класира на трето място в трета дивизия. Италия се спаси от отпадане, така както се случи преди два сезона с Русия. България, Австралия, Канада и Южна Корея ще допълнят участниците през следващия сезон. Тези четири отбора ще имат място в лигата за една година.

За 2019-а те ще трябва да кандидатстват наново и могат да бъдат заменени от други.

Белгия, която досега игра в първа дивизия няма да участва.

Мачовете ще бъдат увеличени. Ще се играе 5 седмици в групи от по 4 отбора, като целта е всеки отбор да играе с всеки по минимум един път.

Тази година България се срещна с Аржентина и Бразилия по два пъти, а в същото време не игра с Италия, Иран, САЩ и Белгия.