Титлата е за историята - първа за една от младите нации на Европа, която има собствен национален отбор в повечето тимови спортове от по-малко от две десетилетия.

Словенците заслужиха короната, като спечелиха всички 9 мача на турнира, което не е правено от 16 г. (Литва през 2001 г.). На финала капитанът Горан Драгич бе исполин с 35 точки още в първите три четвърти, след което серия от схващания го принуди да престои и на скамейката. Младата сензация Лука Дончич също се контузи, още в средата на третата част, когато стъпи на крака на съотборник при борба под коша и глезенът му се огъна ужасяващо.

В последните 2 минути, при разлика от 1-2 точки за словенците и страхотно напрежение без двамата им асове на игрището, на сцената излезе Клемен Препелич, който два пъти стреля от средно разстояние през човек, за да даде аванс на своите и малко въздух в битката.

Сърбите наваксаха методично изоставане от 12 точки в началото на четвъртата част и едва ли човек можеше да заложи срещу тях при психологическото им предимство, в комбинация с травмите при словенците. Но новият шампион показа характер и железни нерви.

Драгич вдигна титлата, стана и MVP на първенството, а след него приключва с националния отбор. Какъв по-добър край от това?

"Словения е заслужен шампион - джентълменски каза Саша Джорджевич, треньорът на Сърбия. - Те внесоха в това Европейско първенство скорост като от НБА в играта.

Ние се представяме стабилно вече четири години и се прибираме у дома с трето сребро (след Мондиал 2014 и Олимпиадата 2016). Ще спечелим златото един ден!".