България победи Кипър като гост със 75:66 в среща от предварителните квалификации за Европейското първенство през 2025 година.

В края на август нашите в домакинство разгромиха този съперник с 88:55 и днешният мач изглеждаше, че ще се развие по подобен начин, когато водехме с 20 точки в хода на третата четвърт.

Кипърците обаче успяха да се вдигнат пред своите фенове и да намалят разликата до четири точки в хода на последната четвърт, но за щастие в края нашите се събраха и взеха победата.

Тя е много важна и идва след разочароващото поражение от Португалия преди три дни. Днешният успех поне временно праща отбора ни на първото място с актив от седем точки. Иберийците са с една по-малко и днес приемат третия Румъния, който е трети с четири точки. Толкова има и Кипър, макар след четири загуби в четири мача.

Първият отбор в класирането ще се класира директно за втория етап на квалификациите, а останалите ще играят допълнителни пресявки. Точно за това е много важно нашите да са пред португалците и да ги победят в директния мач, който е на 26 февруари. Три дни по-рано гостуваме на Румъния.

В днешния сблъсък водехме с 16:8 в първата четвърт след слабо начало и за двата отбора, особено на кипърците, които не направиха почти нищо в атака.

През втората домакините бързо влязоха в зоната на наказателните удари и това ни позволи да задържим комфортна разлика в резултата - 33:21 след края на полувремето.

Третата четвърт започна перфектно за играчите на Барчовски с осем безответни точки и аванс от 41:21. Тогава обаче последва огромен спад, за да може домакините да напипат ритъма си и да съкратят разликата до четири точки в последната четвърт.

Няколко ключови тройки и нарушения от съперниците обаче ни донесоха победата. Най-резултатен за нашите бе Павлин Иванов с 16 точки и шест борби. Андрей Иванов направи много силен край на мача и завърши с 12 точки и 11 борби. Чавдар Костов спомогна също с 12 точки и седем борби.

За кипърците най-резултатен бе Саймън Майкъл с 16 точки.