България ще научи съперниците си на ЕвроБаскет 2022 в края на месец април. Днес бе обявено, че жребият за Европейското първенство, за което страната ни се класира след пауза от 10 години, ще бъде изтеглен на 29 април. 

Това ще се случи посредством пряко предаване в интернет, а планираната официална церемония ще бъде при закрити врата заради ситуацията с COVID-19 в една от страните, които ще домакинстват на турнира - Германия.

България за първи път от 2011 година насам попадна сред 24-те отбора, осигурили си участие на шампионата на Стария континент, а това се случи след драматична победа над Латвия в Рига. Баскетболистите на Росен Барчовски завършиха на трето място в квалификационната си група, елиминирайки от участие именно латвийците. 

Класирането на българските национали в световната и европейска ранглиста на ФИБА, съответно под №49 и №27, означава място в последната шеста урна за жребия заедно с отборите на Босна и Херцеговина (победител в нашата група), Нидерландия и Естония.

В първа урна са Испания, Сърбия, Гърция и Франция, във втора Литва, Русия, Италия и Чехия, в трета Полша, Хърватия, Турция и Словения, в четвърта Германия, Украйна, Финландия и Грузия, а в пета - Белгия, Унгария, Израел и Великобритания.