Гърция се подготвя за участието си на ЕвроБаскет 2022, а несъмнено най-голям интерес в състава на южните ни съседи будят четиримата играчи с една и съща фамилия - Адетокумбо. Суперзвездата на Милуоки и НБА Янис ще играе за родината си редом до тримата си братя: Танасис, Костас и Алекс.

"Eлините" са в група С на турнира заедно с един от домакините Италия, както и Хърватия, Украйна, Великобритания и Естония. Мачовете ще се провеждат в Милано, а баскетболна Европа се стряска от състава на гърците, като фенове и специалисти не си спомнят нещо подобно да се е случвало досега - четирима братя да бъдат в състава на даден национален отбор.

Янис вече години наред е лицето на Милуоки и дори изведе Бъкс до титлата в НБА, като междувременно бе избран за "Най-полезен играч" на финалите през 2021 година и на два пъти бе MVP на редовния сезон. Най-големият брат, Танасис, също играе в Милуоки и също бе в шампионския състав на "елените".

Алекс, който е третият брат след Янис и Танасис, за последно игра във Франция, но също може да се похвали с титла в НБА - от 2020 година с Лос Анджелис Лейкърс. Така на практика единствено най-малкият, Костас, който е на 20, не може да се нарече шампион на НБА. За последно той игра в дъщерния отбор на Милуоки в Лигата за развитие - Уисконсин Хърд.

"Още не сме готови за медал, но имаме нашите шансове. Няма значение какви са очакванията на всички извън отбора, важни са тези на играчите. Досега при всичките ми участия с Гърция не съм стигал дори до четвъртфиналите, така че не може да говорим за медали и трофеи. Трябва да създадем нужната химия и атмосфера. Целите ми са реалистични и трябва да ставам по-добър. Имаме три седмици да се сплотим. Аз ще се адаптирам спрямо нуждите на националния отбор, няма да е обратното", каза Янис при срещата си с медиите.

Относно възможността да бъде заедно с братята си в националния отбор, той заяви следното - "Това е сбъдната мечта. Винаги сме си казвали, че един ден ще постигнем точно това. Но когато стъпим на терена, те са ми на първо място съотборници и чак после братя".

Четиримата братя Адетокумбо са деца на нигерийски емигранти и са родени в Гърция.

Гърците ще разчитат и на натурализиран баскетболист - Тайлър Дорси, който прз миналия сезон бе съотборник на Александър Везенков в Олимпиакос. Роденият в Калифорния играч взе гръцки паспорт заради майка си, която е наполовина гъркиня.