Дългоочакваният документален филм "Последният танц", който вдига завесата около един от най-големите спортисти в историята - Майкъл Джордан, вече е тук.

В неделя вечер ESPN излъчи първите два епизода от сериала, в който има непоказвани досега кадри, интервюта и истории от 90-те, в които Ем Джей и неговият Чикаго Булс бяха отбор №1 на планетата.

Някои от интересните неща, които се видяха и предстои да се видят в лентата:

- Историята на Джордан от първия му сезон в НБА, в който заварва повечето си съотборници в хотелска стая, пълна с наркотици и момичета. "Случка, която ми отвори очите", както я описва той. И след това "остава сам в този състав на Булс", преди тимът изцяло да бъде обновен.

- Как гневът движи Джордан като мотивираща сила. Най-силният играч в историята се е надъхвал с мнения на съперници, които са поставяли под въпрос класата и величието му.

Случаи като този с треньора на Портланд, който си позволява да сравни Джордан с неговата звезда Клайд Дрекслер, са култови. В отговор №23 просто разбива отбора му в поредица от мачове, включително финалната серия през 1992 г.

Движен от гнева и постоянното желание за доказване, Майкъл не прощава никому - ни на свои, ни на съперници.

- Или как мениджърът на Булс Джери Краузе, който заявява на треньора Фил Джексън преди сезон 1997-98 г., че той е последен за наставника дори, "ако тимът спечели всичките си 82 мача".

Джордан, Скоти Пипън и останалите са в редовна война с Краузе тъй или иначе, а този случай е наречен във филма "разбиването на най-силния тим в историята".

Джордан подчертава важността на Пипън, когото нарича "незаменим съотборник", като осветлява истории около безкрайните преговори с клуба да удължи контракта на Скоти, проблемите на отбора без Пипън, който е контузен и пропуска цели 35 мача от един сезон...

"Той беше извън топ 100 по заплата в онзи момент, а отстъпваше по точки и асистенции на трима-четирима играчи от Лигата", припомня Джордан за скандалната ситуация, която едва не е довела до раздялата на Булс с втория най-важен човек в отбора.

- Говори се за тоталното куку Денис Родман, който е напълно непредвидим, както и за това как Джордан на моменти е изливал гнева си върху съотборници, за да ги мотивира да играят на върха на възможностите си.

Например случай с един от най-спокойните му съотборници (или поне е приеман така от публиката встрани от отбора) Стив Кър, днес треньор на Голдън Стейт.

В предсезонната подготовка за сезон 1995-96 г., когато Джордан се завръща след 18 месеца и първото му отказване, той забива юмрук в лицето на Кър.

"Направих го, защото имаше нужда да го направя. Заварих отбора в лошо състояние, отпуснат и неконкурентен. Нямаше как да допусна да влезем в сезона така и трябваше да предприема нещо", е коментарът на Ем Джей.

В документалната поредица ще се разберат много неща от взаимоотношенията на Джордан с други великани на играта от онези години - Меджик Джонсън, Чарлз Баркли, Дейвид Робинсън, Пат Юинг, както и неприкритата му омраза към Детройт Пистънс.

"Тя продължава и до днес, те бях ужасно неприятни и ги мразех искрено", признава №23.

По онова време враждата на Булс с Пистънс е култова, а отборът от Детройт е наричан "лошите момчета". Публична тайна е, че заради отношенията между тези два тима, звездата на Пистънс Айзея Томас не отива на Олимпиадата 1992 в Дриймтим, тъй като това е желанието на Джордан и Пипън.

Съперничеството с Детройт е епично, стига дори до един плейофен мач, в който играчите на Пистънс напускат игрището 7.9 секунди преди края (срещата е решена в полза на Булс), за да не стиснат ръцете на победителите.

След първия епизод в неделя, Меджик Джонсън написа в Туитър:

"Ето затова Майкъл е най-добрият в историята. Надявам се да гледат тези, които не са го виждали как играе".

Мненията обаче не са еднозначни и изцяло положителни.

Нападките към хора, които вече не са между живите - като Краузе, който почина преди три години.

"Той не е тук за се защити и всичко това не е честно", коментира в социалните мрежи Марк Стийн, дългогодишен анализатор на НБА за "Ню Йорк Таймс".

И всичко това след само два епизода... Остават още осем.

По всичко личи, че документалната поредица "Последният танц" ще разтърси света на баскетбола сериозно.