Някои от най-големите звезди на НБА няма да играят на Олимпиадата в Токио, предупреди комисионерът на лигата Адам Силвър. Днес той обяви, че стартът на следващия сезон в най-силното баскетболно първенство се отлага и няма да е през декември тази година.

По всяка вероятност първите мачове ще са в началото на януари 2021-ва.

"Има много играчи от НБА, които играят на Олимпийските игри не само за САЩ, а и за куп други държави - каза Силвър. - Ще трябва да търсим варианти. Но очаквам поне 15-20 от топ играчите да не успеят за Токио.

При така стеклите се обстоятелства, плейофната фаза ще започне най-рано през август, а това означава, че всички тимове в нея няма да пуснат своите баскетболисти. Да не говорим, че през юли ще са битките за местата в плейофите..."

А игрите в Токио, които бяха отложени от 2020-а заради пандемията, стартират на 23 юли. На практика всеки, който иска да играе в Япония за своята страна, трябва да напусне лагера на отбора си в НБА поне 10-12 дни по-рано, докато текат решаващите мачове за място в заключителната фаза на сезона.

Според ESPN съшествува вариант НБА да реши да направи пауза между редовния сезон и плейофите, в която звездите да отидат на игрите в Токио. Но засега това е само хипотеза, която не е обсъждана официално.