Има хора, които си ходят с имената за конкретен момент и ситуация. Тайлър Хироу, чието име в свободен превод би трябвало да означава "герой" (въпреки че името му в оригинал е Herro, а не просто Hero) понесе Маями Хийт на крехките си рамене към финала в НБА.

20-годишният младеж наниза 37 точки за успеха със 112:109 в инфарктен завършек на мач №4 в серията от финала на Източната конференция. С него Маями вече води с 3-1 победи и е на една от финала за титлата.

Хироу е новобранец в лигата, естествено - и в плейофите. Никога никой не е вкарвал 37 т. във финален мач от конференция в дебютния си сезон.

Той постави личен рекорд за най-много точки в един мач, направи серия от 14 поредни двубоя с 10 или повече отбелязани точки, а и е втори в историята в графата "20 години или по-млад" с резултатност в мач от плейофите. Първи остава Меджик Джонсън (42 т. в един двубой), който бе един от хората, поздравил Тайлър в Туитър след мача.

Хироу загатна какво може да се очаква, след като в среща №3, загубена от Маями, наниза 22 точки от скамейката.

"Сега вече е важен играч за нас - призна Горан Драгич, един от асовете на тима от Флорида. - Не се притеснява в никаква ситуация, измъкна мачове за отбора в последните минути и по време на редовния сезон. Ще бъде невероятен играч!"

Звездата Джими Бътлър помогна с 24 т., Драгич добави 22, а Бам Адебайо - 20.

Бостън отново бе предвождан от Джейсън Тейтъм с неговите 28 точки и 9 борби, а Джеилиън Браун завърши с 21/9. Проблемът бе, че асът Тейтъм за първи път през сезона остана с 0 реализирани точки през първото полувреме...

В тези две четвърти, с противопоставянето си на основното оръжие на Бостън и зануляването му, Маями сякаш реши мача.

В края щурмът бе факт и разликата падна до 2 т. в рамките на инфарктна последна минута, но обрат не стана.

На Запад ЛА Лейкърс води с 2-1 победи срещу Денвър в другия финал.