Единственият сръбски представител в Евролигата, Цървена звезда, попадна в центъра на международен скандал в последните кръгове от редовния сезон на турнира. “Звездашите” гостуваха на Жалгирис (Каунас), като не бяха посрещнати особено радушно от десетте хиляди феновете по трибуните в Литва, след като играчите на сръбския шампион демонстративно отказаха да застанат зад транспаранта с призив за край на войната, държан от колегите им от местния тим и съдиите.

След края на мача, завършил с победа със 103:98 за Жалгирис, един от играчите на сърбите коментира ситуацията. Това бе американецът Аарън Уайт, който бе част от литовския гранд между 2017 и 2019 година. По думите му баскетболистите от Белград са получили забрана от ръководството да докосват въпросния транспарант.

“Като отбор, получихме нареждане да не докосваме транспаранта. Но искам да подчертая, че аз не подкрепям войната и искам мир в света”, коментира Уайт в Тwitter.

Треньорът Деян Радонич пък избегна подобен въпрос, изтъквайки, че не той трябва да бъде питан подобни неща.

По-късно от сръбския лагер излязоха с официална декларация, в която съобщават, че подкрепят позицията на сръбското правителство относно войната в Украйна и добавят. “Звездашите” обясняват, че ако транспарантът не е бил в цветовете на украинското знаме, тогава са щели да се включат в призива.