"Явно трябва да внеса пълна яснота: борбата не е не е изключена от олимпийските спортове, подчерта Рох на пресконференция в столицата на Перу- Лима. По неговите думи, "борбата в бъдеще няма да бъде разглеждана в числото на 25-те основни олимпийски спортове, но може да бъде включена в олимпийската програма след заседанието на Изпълкома на организацията на 29-и май в Санкт Петербург".

Борбата, по препоръка на Изпълнителния комитет през февруари, премина в категорията на спортовете, претендиращи да влязат в програмата на Олимпийските игри през 2020-а година. В този списък също така попаднаха бейзбол/софтбол, скално катерене, карате, ролкови кънки, скуош, уейкборд и у-шу. Това са претендентите за допълнителните места, информира БТА.

Ще се избира между тях на следващото заседание на Изпълкома, каза още белгиецът. С решение на предишното заседание, в Санкт Петербург трябва да бъде изработена програмата за Игрите в Рио де Жанейро, но тя ще бъде утвърдена и отново разгледана окончателно през септември в Буенос Айрес.

От въпросните осем спорта, които са в списъка на чакащите, ще бъде посочен един. На същото заседание ще се избере и домакин на Олимпийските игри през 2020-а година, а кандидатите са Мадрид, Истанбул и Токио.