27-годишният лекоатлет с два ампутирани крака е обвинен в предумишлено убийство на Стеенкамп. Той пледира, че е невинен и обясни, че е помислил приятелката си за крадец и затова е стрелял по нея.

Писториус трябваше да обясни в своя защита защо Стеенкамп му е написала съобщение по телефона, че се страхува от него. Спортистът заяви, че "този ден е бил лош в техните отношения".

Писториус разказа, че двамата са били на парти в приятели, когато Стеенкамп се заговорила с непознат мъж.

"Тя не ме представи на събеседника си. Тогава изпитах ревност и яд. След това тя се опита да се извини, но аз не приех. Не бях добър с нея тази вечер", каза още лекоатлетът, цитиран от БТА.

След случката тя е отказала до остане с него през нощта.

"Беше в лошо настроение и я закарах до дома й", каза той пред съда и обясни, че след това е получил съобщението. Инцидентът е станал две седмици преди убийството.

Седмица преди смъртта си Стеенкамп му изпратила друг sms, в който се оплака, че Писториус често я обижда.

"С теб не се чувствам като жена", пише тя.

Писториус разказа пред съда, че са били на прием, но заради сутрешна тренировка той е трябвало да си тръгне по-рано.

"Въпреки това тя остана и разговаря с приятел 40-50 минути. По пътя в колата се скарахме", заяви спортистът, но добави, че на другия ден да се сдобрили.

"Реева беше емоционален човек и можеше бързо да излезе от кожата си", каза пред съда Писториус и допълни, че повече съобщения между тях са били любовни.

Спортистът е заплашен със затвор до 25 години, ако бъде признат за виновен.