Гражданската война в Сирия продължава вече близо десетилетие, но и в тези трудни времена могат да бъдат намерени поводи за надежда.

Искрицата, която може да накара гражданите на Сирийската арабска република да се усмихнат, носи името Хенд Заза.

И се появява на бял свят малко повече от две години преди избухването на войната.

11-годишната спортистка се занимава с тенис на маса и към днешна дата може да се похвали с постижение, което е чуждо за всички нейни връстници - олимпийска квота.

Заза е №155 в световната ранглиста, а мястото в Токио 2020 си гарантира след спечелването на олимпийски квалификационен турнир, провел се в столицата на Йордания - Аман.

Още по-впечатляващото е, че във финалния двубой на въпросната надпревара, младата сирийка надделява с 4-3 над Марияна Сахакян от Ливан. Тя е на 42 години и също е участвала на Олимпиада - през 2016 година в Рио де Жанейро.

В цялата история на олимпийското движение Сирия не е имала участник по тенис на маса, било то при мъже или жени, а това добавя още повече стойност към постижението на Хенд.

Справка със статистиката показва, че за последно олимпийска участничка на такава възраст е имало през 1968 година в Гренобъл. Тогава румънската фигуристка Беатрис Хюстиу е знаменосец на родината си и излиза на леда на 11 години и 158 дни.