Англичанинът Томас Пидкок спечели етап №12 от "Тур дьо Франс", след като остави на 48 секунди останалите в митичното изкачване към Алп д"Юез.

Тази отсечка, минаваща през прочутия Проход на Железния кръст, и завършваща в най-високата точка от "Тура" (2067 м), е наричана "колоездачният "Уембли" и кралски етап в този спорт.

Да спечелиш там често е считано за най-трудното постижение в обиколката на Франция, а и не само.

А 22-годишният Пидкок ("Ineos Grenadiers") написа история и стана най-младият с в една от най-популярните и култови отсечки в този спорт.

Снимка: AP/БТА

И още по-впечатляващо - това е дебютното участие за Хлапето от Лийдс на великото състезание, а първата етапна победа в кариерата му на "Тура" идва точно на Алп д"Юез!

Втори остана южноафриканецът Луис Мейнтес ("Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux"), а трети е 37-годишният Крис Фрум ("Israel-Premier Tech"), който сякаш отказва да се даде на младите.

Етапът наистина бе зрелище - невероятните гледки из Алпите бяха гарнирани с над 250 000 фенове, които бяха "накацали" по завоите нагоре към финала, като се бяха оформили по цветове и държави.

"Словенски" завой, "датски" завой, "нидерландски" завой и немалко френски такива, пълни със знамена на страната-домакин в един специален за нея ден. Днес, на 14 юли, французите празнуват Деня на Бастилията, техния национален празник.

Снимка: AP/БТА

Притежателят на жълтата фланелка Йонас Вингегор ("Team Jumbo-Visma") финишира заедно с Тадей Погачар ("UAE Team Emirates"), който е основният му претендент за първото място.

Словенецът изпусна датчанина в етап 11 вчера и разликата на върха стана над 2 минути. Днес атаките на Погачар в култовото изкачване не успяха и той не успя да навакса от изоставането.

Тадей поне си върна второто място в генералното класиране, изпреварвайки Ромейн Барде (Франция, "Team DSM").

Вингегор води с 2.22 минути пред Погачар, а трети е Герент Томас (Великобритания, "Ineos Grenadiers") на 2.26 мин от водача. Барде е четвърти на 2.35 минути.

Пидкок след днешните си геройства е осми в генералното класиране, като изостава на 7.39 минути от Вингегор.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА