Сериозен скандал с политически оттенък се разигра около беларуска лекоатлетка.

Както добре знаем, политическата обстановка в бившата съветска република е доста сложна в последните месеци, като доста спортисти публично заемаха позция, независимо дали в подкрепа, или против режима на президента Лукашенко.

В доста неизяснена до този момент ситауция, се оказа, че спринтьорката Кристина Цимановская е откарана до летището в Токио против нейната воля от хора от беларуската делегация.

Тя е била принудена да се качи в самолет обратно към родината, но все пак лекоатлетката е потърсила помощ от японската полиция, а след това публично обяви, че ще потърси убежище в евопейска страна и няма да се върне в Минск.

Именно нейна публична критика към хора от делегацията на Беларус и теньорите на лекоатлетическия тим се смята, че е причината тя да бъде отзована.

Разбира се, по-конспиративните теории са, че тя открито е говорила против режима в страната, не само със сънародниците си, но и с доста хора от другите делегации в Олимпийското село.

Тя твърди, че нейният личен треньор е заявил: "Имаме заповед отгоре, трябва да си вървиш у дома".

От Беларуския олимпийски комитет пък официално обявиха, че лекоатлетката е отзована заради "нестабилно психическо и емоционално състояние".

МОК веднага започна разследване по случая, като и двете страни ще бъдат разпитани, както и останалите атлети от тима на Беларус.

Вече един от атлетите се изказа. Това бе бронзовият медалист от високия скок - Максим Недосков, който нападна колежката си и заяви:

"Изобщо не ми харесва този човек! Държи се много високомерно и по отношение на отбора, другите състезатели, и по отношение на треньорите. Смята, че са постъпили с нея неправилно. По принцип тя много говори, но всеки трябва да отговаря за думите си".