Русия показа на моменти хокей от друго измерение и смаза Швеция в най-очаквания мач от груповата фаза на Световното първенство в Словакия. "Червената машина" разби актуалния шампион със 7:4, като резултатът малко подлъгва тези, които не са гледали мача. Трябваше да е двуцифрен.

Шведите върнаха малко от достойнството си в последните 3 минути, когато вкараха две шайби и от 2:7 намалиха на по-приемливото 4:7. Преди това руснаците изнесоха една от най-атомните третини (втората), виждана от години в хокея.

Много силният отбор на Швеция водеше с 1:0 след първата част, която бе равностойна. Във втората, за 15 минути, руските звезди нанизаха шест безответни гола, а шайбата се отби и от гредата. Вратарят на шведите Маркстрьом спаси още 16 удара в тази невероятна втора третина. В края на третата бе оформен крайния резултат.

Вкараха Анисимов, Дадонов, Овечкин, Капризов, Григоренко, Малкин и Орлов (Русия), Ландеског, Ниландер и Клинберг за шведите.

И двата отбора се класират за елиминациите, но начинът, по който играха руснаците, впечатли. Те са и единственият отбор с пълен актив от груповата фаза - 7 от 7 победи.

На четвъртфиналите ги чака трудно препятствие - САЩ (17,15 ч). Другите двойки:

Канада - Швейцария (17,15 ч)

Чехия - Германия (21,15)

Финландия - Швеция (21,15).

Всички мачове са в четвъртък, 23 май.

Резултатите от последния кръг на груповата фаза:

Канада - САЩ 3:0

Чехия - Швейцария 5:4

Норвегия - Латвия 1:4

Швеция - Русия 4:7

Словакия - Дания 2:1

Финландия - Германия 2:4.