Френската полиция е задържала двама членове на отбора "Arkea-Samsic", който участва на току-що завършилия "Тур дьо Франс".

Това съобщи прокурорът Доминик Лорен от Марсилия, като призна още, че е започнало разследване срещу част от този тим. Той разкри, че при обиск в хотела на "Arkea-Samsic" на 17 септември са открити съмнителни "вещества и помагала", които биха могли да са допинг и съответно - да подпомагат използването на такъв.

В този отбор кара колумбийският ас Наиро Кинтана, който завърши на 17-о място на "Тура". 30-годишната звезда има три подиума в кариерата си на най-силното състезание, но сблъсък и тежко падане в 13-ия етап този път го отдалечиха от първите места.

"Подкрепяме всеки от членовете на нашия тим - реагира с обръщение ръководството на "Arkea-Samsic". - Категорично заявяваме, че сме много далеч от всякакви забранени практики и стимулиране на състезателите.

Ако бъде открито някакво доказателство, че хора от нашия тим са го правили, ще се разграничим напълно от техните действия. Те не са били съгласувани по никакъв начин с отбора."

Прокурор Лорен също призна, че е по-вероятно да става дума за самоинициатива на "малка част от тима", а не за стратегия на допингиране на колоездачите.

Двамата задържани са разпитани тази сутрин и се очакват подробности от дадените от тях показания.

Историята на великото състезание още не може да се отърси от сянката на колосалния допинг скандал със седемкратния шампион Ланс Армстронг, на когото бяха отнети всички титли и трофеи.