На 54 години си отиде Фин Кристиан Яге - една легенда в ски спорта, спечелил един от най-изненадващите златни олимпийски медали в зимните игри.

Норвежецът е починал след "остро и кратко заболяване", съобщи Олимпийският комитет в родината му. Предполага се, че е форма на левкемия, но няма официално потвърждение от семейството му или властите в страната.

Яге, наричан в Скандинавия галено Финке, шокира великия слаломист Алберто Томба и му отне златото в коронната дисциплина на игрите в Албървил през 1992-ра, печелейки с 28 стотни пред италианеца.

Така Томба пропусна шанса да вземе четвърта поредна олимпийска титла на слалом.

А победителят Яге бе спечелил едва един старт от Световната купа в дисциплината преди игрите (през 1991-ва в Мадона ди Кампилио).

Embed from Getty Images

В следващите 8 години, преди да се откаже през 2000 г., Фин Кристиан записа още 6 победи в надпревари за Кристалния глобус, все в слалома. Никога не успя да повтори великолепното си представяне от Албървил, като дори не влизаше в петиците на Олимпиади.

След края на кариерата в ските, Яге бе един от най-уважаните спортни коментатори в Норвегия.

След 2008 г. б за близо десетилетие и важен член на компания за работа с млади хора с увреждания в страната, където приносът му е огромен. В последните години бе и изпълнителен директор на един от големите телекоми в родината му.

Семейството му - съпругата и две деца, написаха съвсем кратко послание в социалните мрежи, подробности за заболяването липсват.

Медии в Европа загатват, че става дума за форма на рак, като припомнят, че бащата на Яге - Фин Даг, почина от онкологично заболяване през 1999 г., също преди да навърши 60. Той е рекордьор по титли в тениса на страната. Майка му се е състезавала в алпийските ски за Норвегия на две Олимпиади.