Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов беше избран единодушно за нов член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет (БОК) на днешното Общо събрание на организацията.

Иванов замени в управителното тяло на БОК Георги Глушков, който беше освободен официално след негова молба, свързана с избирането му за служебен министър на спорта.

"На 17 април получихме уведомление от Георги Глушков с искане да бъде освободен от Изпълкома заради несъвместителност, свързана с избирането му за служебен министър на спорта. Според нашите правила това е конфликт на интереси и той не може да съвместява двете позиции. Затова уважихме решението", обясни председателстващата Общото събрание Здравка Йорданова, цитирана от БТА.

Предложението за избирането на Иванов е на прездедателят на БОК Стефка Костадинова и е одобрено от Изпълнителното бюро на организацията.

От БОК беше изключена Българската федерация по шахмат, тъй като вече не е свързана със световната централа ФИДЕ и заради това не отговаря на изискванията на членство. Като индивидуални членове пък бяха изключени бившият волейболист Мартин Стоев и бившата състезателка по фигурно пързаляне Албена Денкова заради неучастие в три поредни Общи събрания без основателна причина.

В БОК пък бяха приети две нови национални федерации - по кикбокс и муай тай и по лакрос.