Един от големите ни шампиони в борбата Иво Ангелов се отказва официално от националния тим и спортната кариера у нас.

Засега той ще продължи да се състезава в германската бундеслига, но основната му работа занапред ще е друга - в залата в родния перник, с талантливите деца от града.

На 36 години Ангелов е постигнал много - спечели златото световното първенство през 2013-а, стана и европейски шампион през същата година. Пак тогава бе избран и за Спортист на годината у нас.

Преди дни опита да се класира за Олимпиадата в Токио, но не стигна малко по време на квалификацията в София. Представяше България в категория до 60 кг на игрите в Лондон 2012.

Оттук нататък пътят му е в работата с деца в Перник, където е с основна заслуга за реновирането на залата за борба и събуждането на този спорт в града.

Снимка: Getty Images

Преди няколко години Ангелов, заедно с общината и помощта на великия в борбата Валентин Йорданов, извършиха ремонта на съоръжението.

"Ще се занимавам с деца и искам да намерим следващите шампиони - обяви Ангелов. - Аз вече го правя от известно време, но сега ще мога да посветя повече часове на това и да му се отдам."

С публикация в профила си във Фейсбук един от най-скромните и позитивни шампиони в спорта ни като цяло, обяви края на кариерата си преди няколко дни:

"Този пост е за всички, които бяха до мен през годините. За всички, които повярваха в мен и не се отказаха дори когато нещата не се получаваха.

Огромно БЛАГОДАРЯ на треньорите! Те са тези, които ме откриха, създадоха, преобразиха до това, което съм както на тепиха, така и в живота.

Армен Назарян, Бисер Георгиев, Стоян Добрев, Братан Ценов, Стефан Ангелов, Веселин Цветков, Емил Будинов, Емил Иванов.

Свалям шапка на Гриша Ганчев! Човекът, който отделя средства толкова години, за да може борбата в България да продължи да се развива.

Не мога да не спомена Валентин Йорданов. Той е бил и продължава да бъде мое вдъхновение. Респект пред такива българи.

Всички,които ме познават знаят какво уважение и признателност изпитвам към всеки един, който е допринесъл за моята реализация."