Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева обясни в детайли защо България няма резерва и няма да може да участва на Световното първенство в Япония. Ансанмбълът ни се оттегли от участие по-рано днес, когато стана ясно, че Лаура Траатс е контузена.

"Лаура има дискова херния на врата от доста време, но тя никога не й е създавала проблеми. Докторът е категоричен, че не трябва да играе", заяви Раева пред БНР, а след това обясни и защо ансамбълът няма резервна състезателка.

"България няма резерва на световното първенство, защото тя задължително трябва да играе в едно от съчетанията, такъв е правилника на Международната федерация. Няма коя от олимпийските ни шампионки да извадим, за да играе някой друг. Ние до сега не сме имали и не сме предполагали, че можем да имаме такъв проблем с травмата на Лаура. На олимпийските игри не се допуска резерва след влизане в олимпийското село. Ние там водехме резерви, и на индивидуалното и на ансамбъла, но до времето, в което бяхме на лагер, ако се случи нещо да влезе резерва. След влизане в олимпийското село не се позволява използването на резерва. Съществува риск за всеки отбор, ако се случи контузия да не участва в състезанието", каза още тя.

Раева също така разкри, че олимпийските шампионки от ансамбъла, за които първенството на планетата трябваше да е последно състезание в кариерата, ще имат бенефис на родна земя.

Той ще се състои на 16 декември в столичната "Арена Армеец".

Междувременно от федерацията използваха страницата си във "Фейсбук", за да призоват да не бъдат търсени проблеми там, където няма такива.

"Обичайте и подкрепяйте момичетата, нека изпратим към всички любовта и положителната си енергия и да стискаме палци Лаура бързо да се оправи, а Боряна и Танчето да играят без грешка! Благодарим на всички за интереса и загрижеността Ви! Нека оставим момичетата на спокойствие, заслужават го!", гласи позицията, която призовава за подкрепа към Боряна Калейн и Татяна Воложанина.