Капитанът на аржентинския национален тим по ръгби - Пабло Матера, бе изхвърлне от състава заради обвиненията срещу него в расизъм и ксенофобия.

Само преди седмица Матера бе един от големите герои, постигнали първата в история победа над великите "Ол Блекс" от Нова Зеландия. Той обаче няма да бъде част от финалния мач в турнира "Трите нации" срещу Австралия.

Причината са негови постове в социалните мрежи от 2011-а, в които той обижда цветнокожите хора, както и тези от боливийски и парагвайски произход. Докато е писал въпросните постове, Матера все още е на 18, далеч от популярността и честта да носи капитанската лента на Аржентина.

Най-скандалният пост на Матера безспорно е: "Прекрасен ден да се качиш в колата си и да газиш черни".

Две години по-късно, докато вече е част от младежкия тим на Аржентина, той пише: "Южна Адрика! Най-накрая напускам тази пълна с черни страна".

В хронологият на профила му има доста подигравателни постове към дебели жени, както и хора с увреждания.

Впечатление прави и шегата с хора от други южноамерикански страни, които идват в Аржентина в търсене на работа и по-добър живот.

"Не понасям тези боливийци, парагвайци и т.н. Родени са от прислугата, чиито коси някога падаха в храната ми".

Минути след избухване на скандала, Матера побърза да изтрие профила си и да се извини на цялата страна за постовете си.

"Извинявам се на отбора и на моето семейство. В онези моменти нямах идея в какъв човек ще се превърна и каква роля ще имам в обществото. За съжаление, днес трябва да понеса последствията на младежката си глупост преди 9 години".

Заедно с Матера, от отбора бяха изхвърлени колегите му Гуидо Петит и Сантиаго Социно, но причината за отстраняването им не бе обявена.

Снимка: Getty images