Правителството е увеличило с близо 2 милиона лева средствата за физическо възпитание и спорт за децата от детските градини и училищата, както и за учещите във висшите учебни заведения.

Така средствата по това направление достигат 5 милиона лева, с които се гарантира достъп до занимания със спорт на всяко дете, ученик, студент или курсант. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е докладвал на премиера, че увеличението на средствата от близо 2 милиона лева ще засегне над един милион деца и учащи.

"Стремежът ни е да насърчим тяхната мотивация за здравословна двигателна активност и занимания със спорт", е изтъкнал спортният министър.

Кралев е подчертал, че размерът на целевата субсидията не е променян в продължение на 14 години.

Приетото постановление от Министерския съвет днес предвижда минималните размери на средствата за децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата да бъдат увеличени от 2 лв. на 3 лв.

От 3 лв. на 5 лв. се увеличават парите за учениците в държавните, общинските, частните и духовните училища. Същото увеличение ще получат и всички студенти, редовна форма на обучение, във висшите учебни заведения, както и курсантите от висшите военни училища и Академията на МВР.

Според направените анализи увеличението на средствата засяга общо 215 521 деца в системата на предучилищното образование, 687 819 ученици в държавни, общински, частни или духовни училища, а 156 205 са студентите/курсантите. С повечето средства за спорт ще се осигури активното им участие в спортни прояви - училищни и студентски турнири, състезания, спортни празници и мероприятия.