Плувецът Йосиф Миладинов и боксьорът Даниел Асенов бяха сред българските спортисти, които днес се завърнаха от Олимпиадата в Токио.

Двамата бяха посрещнати топло на летище София и изразиха мнение за представянето си на Игрите.

18-годишният талант Миладинов е доволен от влизането си сред осемте най-добри и призна, че умората му е попречила да подобри личното си постижение и да запише по-предно класиране във финала на 100 метра бътерфлай.

Пловдивчанинът остана осми, но самото попадане във финала бе невероятен успех. Не се бе случвало на България да има представител на такова плуване на Олимпиада от 33 години.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА СПОРТИСТИТЕ НИ>>>

Снимка: БОК, Бончук Андонов – Start-Photo

Миладинов призна, че има още доста работа, за да влезе в елита на световното плуване.

"Прибирам се с усмивка, защото това ми бяха първите Олимпийски игри. Щастлив съм. За жалост не успях да направя това, което искам, но не винаги може да съм на върха След почивката ще съм още по-мотивиран.

На финала исках да си подобря моето лично постижение от 50.90 секунди, но не успях да направя. Не съм отчаян, но не съм и доволен", каза Миладинов.

"Много добре се чувствах на първото и второто плуване, всичко беше наред, но накрая умората ми натежа и плувах по-бавно.

Имам още доста работа, за да стигна до големия елит. Влязох във финал, което беше страхотно. Видях какво е да плуваш с такива плувци. Имам много неща, които трябва да подобря. Например обръщането и старта. Подводното ми е добро. Гледам напред и след почивката ще гледам да поправя всичко", добави Миладинов.

Асенов не успя да спечели медал в Токио.

"Ще започнем отново тренировъчния процес, очаква ме световно първенство. Нормално е да съм афектиран от случилото се. Имах нужда от почивка, сега започваме наново. Бях добре подготвен физически и психически. Съдиите просто не ни оставиха избор от средата на втория рунд, след като видях резултата от него. След това нямах друга алтернатива освен да се хвърля малко по-хаотично и да надделея физически. Може би трябваше да започна по-хладнокръвно, но имаше напрежение. В крайна сметка това са Олимпийски игри, не е републиканско първенство. Всеки гледа в мен и трябва да се докажа. Опитах се да защитя честта на България, съжалявам, че разочаровах много хора. Загубата си е загуба. Както казва Кубрат Пулев - "Продължаваме напред". Забравяме за миналото и продължаваме към нови успехи. Вярвам, че ще настъпят", каза Асенов.

Той пожела на Стойка Кръстева, която в сряда ще боксира за място на финала в категория до 51 килограма, да се завърне със злато от Токио.

"Аз съм сигурен в нея, тя е много трудолюбива и се е доказала през годините не само като човек, но и като спортист. Аз вярвам, че тя може да стигне до финала и да завоюва златния медал. Силно се надявам", добави боксьорът.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА СПОРТИСТИТЕ НИ>>>