Южноамериканската школа в колоезденето за пореден път показа силата си в изкачванията по време на изключително интересния 17-и етап от Обиколката на Италия.

168-километровият планински етап бе спечелен от колумбиеца Сантяго Буитраго от отбора н "Бахрейн Викториус".

Младият Буитраго заслужи успеха си с невероятно каране в последните 20 километра, по-голямата част от които бяха белязани от брутално изкачване, в което по-свежите крака на колумбиеца е оказаха решаващи.

Дълго време етапът се водеше от нидерландците Матю ван дер Пул и Гийс Леемрайсе, които караха мого добре, но в това ужасно изкачване силите просто напуснаха Ван Дер Пул, който съвсем се отказа от преследването на победата.

В този момент Буитраго, който дори претърпя падане в началото на етапа, бе на над минута зад лидерите, но започна мощната си атака, като по-малко от 10 километра по-късно, той вече застигна Леемрайсе.

Колумбиецът направи атака, изпревари го и го остави зад себе си, за да спечели етапа с 25 секунди разлика.

В последните 20 километра имаше и огромна активност в битката за "розовата фланелка". Трима от първите четирима в генералното класирането се откъснаха от основната група, а първият и вторията -Ричард Карапас и Джай Хиндли, направиха мощна атака, но все пак финишираха заедно.

Така разликата помежду им остава само три секунди в полза на Карапас, който и утре ще носи розовата фланелка.

Трети в генералното класиране е Микел Ланда, който обаче е на над минута зад лидерите.