Талантът Едмонд Назарян ще направи дебют на европейското първенство по борба за мъже.

Преди седмица 18-годишният състезател стана безапелационно шампион на България в неолимпийската категория до 55 кг на класическия стил.

Назарян-младши бе обявен за най-техничен състезател. На първенството в Рим от 10 до 16 февруари двукратният европейски шампион за кадети ще стартира също в кат. до 55 кг. Първи на тепиха ще излязат именно класиците.

Жребият е в понеделник, а схватките започват на следващия ден.

България ще бъде представена с най-добрите си състезатели на първенството, което е част от подготовката за оставащите две олимпийски квалификации - в Будапеща през март и София в края на април.

Така при класиците на тепиха ще излязат фаворитите за отличия Кирил Милов, Айк Мнацаканян, Даниел Александров, Тарек Абделслам.

В свободния стил Георги Вангелов стана безапелазионно шампион на родното първенство, както и на турнира "Яшар Догу" в Истанбул, с което си спечели мястото в категория до олимпийската 57 кг.

А при 61-килограмовите ще стартира Владимир Дубов, световен вицешампион от 2013-а. При 74-килограмовите Мирослав Киров надделя на преборванията в Полша над Али Умарпашаев и си осигури място за надпреварата в Рим.

При жените световната и двукратна европейска шампионка Тайбе Юсеин ще се бори в своята категория до 62 кг, за която има и спечелена олимпийска квота.

За първенството трикратната еврошампионка Биляна Дудова качи категорията и ще стартира в неолимпийската до 59 кг. Мими Христова, призьорка от европейски първенства, също ще се бори при по-тежките до 65 кг.